utorak, 10. februar 1998.

KONKURS ZA DODELU FREKVENCIJA IZNENADIO VLASNIKE PRIVATNIH MEDIJA

Nejasna pravila

Odredba konkursa nejasna i neprecizna, tvrde ANEM i Udruzenje za razvoj privatne radiodifuzije. Ocekuje se objasnjenje Saveznog ministarstva za telekomunikacije

Vest da je Savezno ministarstvo za telekomunikacije u petak, posle petogodisnje pauze, iznenada objavilo konkurs za dodelu radio i TV frekvencija zatekla je vlasnike privatnih medija. Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Udruzenje za razvoj privatne radiodifuzije zatrazili su juce od saveznog ministra za telekomunikaciju pojasnjenje oglasa koji, kako isticu, obiluje pravnim nejasnocama.

Veran Matic, predsednik ANEM, istice da je rok od 30 dana za ucesce na konkursu prekratak za pribavljanje potrebne dekumentacije, tim vise sto u oglasu nije precizirano kakvi su sve papiri potrebni. “Nejasno je kakve se, zapravo, dozvole zahtevaju, jer je opstepoznato da zbog kolizije saveznih i republickih propisa, odnosno razlicitih arsina u Ministarstvu za informacije i Saveznom ministarstvu za telekomunikacije, nije bilo moguce pribaviti dozvolu", kaze Matic.

Pored toga, objasnjava on, cudan je zahtev za podnosenjem tehnickog elaborata, jer su sve stanice podnele takve projekte prosle godine, kada je Savezno ministarstvo odredilo rok do 30. juna ’97. za predaju elaborata.

Konfuzan je i zahtev o pribavljanju gradjevinske i energetske saglasnosti, kaze Matic i dodaje da nije precizirano ni od koga bi takvu saglasnost trebalo traziti.

U Udruzenju za razvoj privatne radiodifuzije konkurs takodje ocenjuju nejasnim. “Pravila ovako raspisanog konkursa nemaju uporista u zakonu koji pretpostavlja da se frekvencije dodeljuju na 10 godina. Konkursom se, pak, frekvencije dodeljuju na 12 meseci za radio stanice i na 24 meseca za TV stanice", kazu u udruzenju. U oglasu se ne pominju ni Ministarstvo za saobracaj i veze Srbije ni registracija kod Ministarstva za informacije Srbije. Pominje se samo registracija za obavljanje radiodifuzne delatnosti kod nadleznih sudova koji, opet imaju razlicitu praksu u ovoj oblasti tako da, zapravo, niko i ne zna kakvi se papiri traze. Konkurs je potpuno neprecizan za one koji ucestvuju na njemu, ocenjuju u Udruzenju. I Udruzenje je poput ANEM zatrazilo prijem ili pismeno objasnjenje u Saveznom ministarstvu telekomunikacija, jer bez dodatnih pojasnjenja, kazu i ne shvataju s cim da izadju na konkurs, neuobicajeno kratkog roka od 30 dana.

O. M.

“B 92" ce konkurisati

“Po svemu sudeci konkurs je skrojen tako da se pomogne nekim rezimskim stanicama kao novoj TV ’Kosavi’, dok za nezavisne i privatne elektronske medije obiluje nizom nedoslednosti", kaze Veran Matic, predsednik ANEM i dodaje da cak nije razjasnjeno treba li i neke stanice koje imaju frekvencije da konkurisu. “Radio B 92" ce svakako konkurisati, a ANEM je savetovao takodje svim clanicama da izadju na konkurs", dodaje Matic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /