utorak, 10. februar 1998.

A KAKO SADA KUPITI POLOVAN AUTOMOBIL?

Voznja s potvrdom, do daljnjeg

Neuobicajena prekjucerasnja guzva na auto-pijaci u Bubanj potoku kraj Beograda bila je razumljiva. Nova Uredba o merama finansijske discipline u izvrsavanju obaveza u 1998. godini, kako se zvanicno zove, koja je dva dana pre toga stupila na snagu - gotovo je primorala svekolike prodavce i potencijalne kupce da se nadju na jednom, uobicajenom mestu i iznadju resenja - kako prodati ili kupiti, odnosno platiti automobil. Jer, clan 11. ove uredbe predvidja da se, pored ostalog, "prenos (vlasnistva) motornih vozila koja podlezu godisnjoj registraciji moze vrsiti samo uz dokaz da je isplata izvrsena preko ziro ili tekuceg racuna, stedne knjizice ili drugog oblika bezgotovinskog placanja..." Ali, "buvljaci" za automobile imaju svoja "pravila igre".

Za pocetak najbolje se snasla firma "Auto Srbija". Parkiranje na prodajnom placu koji ona drzi - za automobile je sa 60 povecala na 100, a za kamione sa 120 na 150 dinara. Kolika je zarada tesko je proceniti, a ako se zna da plac prima oko dve hiljade vozila nije tesko izracunati koliko je nova Uredba donela samo "Auto Srbiji". Ali, zato je kupoprodaja, bez obzira na promet vozila na pijaci, prema nasim saznanjima, drasticno opala. Jednostavno, ljudi (kupac i prodavac) su se "sreli", dogovorili i na stari nacin zavrsili posao (ako su imali hrabrosti da ga zavrse). Ipak...

- Dilerske firme i auto kuce su i do sada nove, uvozne automobile prodavali i za dinare i za devize preko banaka - kaze advokat Zoran Tasic. - Glavna nedaca nastaje prilikom kupoprodaje polovnih automobila.

- Zasto bi, uostalom, prodavac rabljenog vozila morao da ima recimo ziro ili tekuci racun u banci kako bi primio novac od kupca? - odgovorio nam je pitanjem jedan od potencijalnih prodavaca u Bubanj potoku.

Ovu dilemu prokomentarisao nam je ponovo advokat Tasic cija se kancelarija inace specijalizovala za saobracajnu problematiku.

- Vecina kupaca, novih vlasnika vozila ce, najverovatnije kao i do sada - voziti sa ovlascenjem prodavca. Ali treba znati da se moze voziti i bez tog ovlascenja(!). Svi ce cekati da se prasina, koja se podigla oko ove nenadane situacije, malo slegne, pa ce odluciti, pretpostavljam, uz pomoc nekog pravnika, sta dalje ciniti.

P. Mrdjanov

Stari kupci - po starom

Ko je, pre nego sto je ova Uredba stupila na snagu, kupio automobil, prema tumacenju Informativne sluzbe Auto-moto s aveza Srbije - posao je zavrsio blagovremeno. Jasno, pod uslovom da je obavio sve neophodne papiroloske procedure.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /