utorak, 10. februar 1998.

NE STISAVA SE PRASINA POVODOM UREDBE O MERAMA FINANSIJSKE DISCIPLINE

Propisi potpuno obustavili trgovinu nekretninama

Ustavnim sudovima Jugoslavije i Srbije juce su prosledjene brojne inicijative za pokretanje postupka za ocenjivanje ustavnosti i zakonitosti ove uredbe

Prodavac prosecnog stana u Srbiji ni za godinu dana nece uspeti da dodje do svog novca ukoliko sklopi kupoprodajnu ugovor prema pripisima koje je Vlada Srbije utvrdila Uredbom o merama finansijske discipline, a koji su u primeni od 6. februara. Isti propisi zabranjuju isplatu zarada u gotovini u iznosi vecem od 1.000 dinara, a poslodavac je obavezan da zaposlenima ostatak zarada i drugih primanja uplacuje na ziro i tekuci racun ili stednu knjizicu. Preduzeca su duzna da isplatu plata pocnu tek posle namirivanja svih obaveza prema drzavi.

Ovi propisi prakticno jos nisu ni poceli da se sporovode, a vec su "pod sumnjom". Ustavnom sudu Jugoslavije i Srbije juce su prosledjene brojne inicijative za pokretanje postupka za ocenjivanje ustavnosti i zakonitosti Uredbi o merama finansijske discipline. U inicijativi koju je uputila Agencija za promet nepokretnosti "Alka" navodi se da je usvajanjem Uredbe Vlada Srbije prekoracila svoja ovlascenja, a da su odredbe Uredbe u nesaglasnosti sa Ustavom Srbije i Jugoslavije. Takodje, Uredba krsi odredbe Zakona o platnom prometu, Zakona o hartijama od vrednosti, Zakona o preduzecima, Zakona o osnovama poreskog sistema, Zakona o obligacionim odnosima, kao i Uredbu Savezne vlade o upisu u sudski registar.

Nove mere o finansijskoj disciplini predvidjaju da se na trzistu nepokretnosti cene mogu ugovarati "najmanje u visini procenjene trzisne vrednosti". Detaljnije uputstvo o tome ko ce utvrdjivati trzisnu vrednost i prema kojim kriterijuma jos nije ni pripremljeno, a sudovi su juce dobili naloge da overavaju samo one ugovore koji su sklopljeni u skladu sa novim propisima. Na osnovu dosadasnje prakse trzisnu cenu trebalo bi da odredjiju opstinske uprave prihoda, ali njihovim sluzbama juce nije stiglo nikakvo tumacenje Uredbe kako bi posao obavljali u skladu sa izmenama na trzistu nepokretnosti. Strucnjaci uprava prihoda, kako nam je potvrdjeno u nekoliko beogradskih opstina, obavljace taj posao kao i do sada, mada isticu da ce imati mnogo vise posla i ocekuju da im Vlade Srbije pomogne u snalazenju sa novim propisima.

Plati drzavi pa putuj

"Izdavanje i produzenje putnih isprava i registracija motornih vozila ne moze se izvrsiti bez dokaza nadlezne organizacione jedinice Republicke uprave javnih prihoda o placenim javnim prihodima", navodi se u clanu 10. Uredbe o merama finansijske discipline. To znaci da kasnjenje sa placanjem poreza na imovinu ne povlaci samo kaznu u vidu kamate od 0,2 odsto dnevno, vec i stopira put u inostranstvo jer pasos nece moci da se overi bez dokaza da su sve obaveze prema drzavi na vreme izmirene.

Prometa na trzistu nekretnina juce, prema informacijama vlasnika agencija, nije ni bilo. Posebno su u panici gradjani koji su sklapali kupoprodajne ugovore od 6. februra, kad je Uredba stupila na snagu, jer ne mogu da plate porez na imovinu bez potvrde da su dinare uplatili na racun prodavca.

"Apsoluno niko nece da proda svoju imovinu prema propsima koje je usvojila Vlada Srbije", tvrdi Kaca Lazarevic, vlasnik agencije "Alka". "Zbog svega sto se kod nas dogadja niko gradjanima ne garantuje da im opet nekim dekretom nece biti oduzeto ono sto imaju na racunu u banci. Nije cak ni dozvoljena mogucnost da se na osnovu stednih knjizica moze kupiti neka nepokretnost. Time bi drzava resavala problem devizne stednje, a gradjanima olaksala da dodju do stana ili da rese neki svoj problem".

Burna reagovanja na Uredbu prozvala su Vladu Srbije da se oglasi i gradjanima rastumaci zasto im se uskrajuce slobodna trgovina i ogranicava pravo raspolaganja imovinom.

M. Vukovic

Dragan Tomic: Vlada ozbiljno radi na uredbama

Nakon jucerasnjeg zasedanja Centralnog koordinacionog tima na pitanje da li je Uredba o merama finansijske discipline, kako se cuje u javnosti protivustavna i nezakonita, Dragan Tomic, predsednik "Simpa" i ministar koordinator u Vladi Srbije, odgovorio je: "Vlada na svim uredbama ozbiljno radi. U izradi ove Uredbe ucestvovale su finansijska i pravna sluzba. Nadam se da takva greska nije napravljena".

S. J.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /