utorak, 10. februar 1998.

U NISU NASTAVLJENA ISTRAGA OKO AFERE “ZIVADINOVIC"

Svi “peru ruke" od metil-alkohola

Sto vreme vise odmice i sto je vise zrtava gutljaja “lozovace", sve je vise i aktera u ovoj nesreci

Lozova rakija privatnog proizvodjaca Miroslava Zivadinovica sa velikom koncentracijom metil-alkohola pored tragicne sudbine vise osoba koje su je konzumirale, pokazala je i surovu stvarnost srpske trgovine i male privrede. Izmirenje dugova otrovom i proizvodnja alkohola od strane jednog bravara i jednog pravnika, koji su zanat ispekli posmatrajuci rad diplomiranog tehnologa slika su srpske drzave u kojoj za sve postupke cilj opravdava sredstvo. Odsustvo savesnog rada nadleznih drzavnih organa i beskrupulozna zelja za bogatstvom dovele su do smrti vise osoba koje su zivotom platile svoju zelju da tugu ili srecu zaliju jeftinom rakijom.

Vlasnik firme “Rojal eksport" iz Srbobrana Miladin Radic juce je pred istraznim sudijom niskog Okruznog suda Milojem Micicem negirao da je prvi isporucilac metil-alkohola od koga je kasnije u Nisu i pojedinim vojvodjanskim gradovima preminulo vise ljudi. On je rekao da nije istina da je suvlasniku firme “AMB" Andjelku Bitevicu iz Stajiceva kod Zrenjanina prodao 2.500 litara metil alkohola koji je u proizvodnji lozovace koristio niski privatni proizvodjac Miroslav Zivadinovic.

Istrazni sudija juce je produzio pritvor Radicu zbog osnovane sumnje da je tokom 1997. godine proizveo vecu kolicinu metil-alkohola u svom pogonu za proizvodnju rakije u Srbobranu od cega je Bitevicu prodao 2,500 litara, a on kasnije niskom proizvodjacu “rakije" Zivadinovicu. Radic je na taj nacin izvrsio krivicno delo protiv zdravlja ljudi i krivicno delo proizvodnje i stavljanja u promet skodljivih zivotnih namirnica. “U svom pogonu za proizvodnju rakije u Srbobranu proizvodim samo prirodnu rakiju i uopste se ne razumem u proizvodnju vestacke rakije. Ne razumem se u metil-alkohol niti sam ga ikada nabavljao", rekao je pred istraznim sudijom Radic. On je sudiji objasnio da proizvodi rakiju prirodnim putem “u specijalnim kazanima zapremine 450 litara od prirodnih komina".

Radic je istraznom sudiji rekao da poznaje Bitevica, ali je negirao njegove tvrdnje iznete u istrazi da mu duguje 4000 nemackih maraka i da je dug namirio isporukom 46 buradi metil-alkohola. Bitevic je u istrazi rekao da je preko posrednika Milutina Savkovica iz Novog Sada od Radica preuzeo 46 buradi alkohola na ime duga. “Poznajem Savkovica ali sa njim nikada nisam razgovarao o Bitevicu", rekao je istraznom sudiji Radic.

Prema recima istraznog sudije Radic je rekao da je proizvodni pogon u Srbobranu izdao subotickoj firmi “Spas" koja sama proizvodi rakiju. “Ja se u njihov posao ne mesam, oni samo placaju zakup", rekao je Radic.

Prema nezvanicnim izvorima iz niskog SUP Savkovic je u informativnom razgovoru rekao da je posredovao izmedju Bitevica i Radica u izmirenju duga. “Radic je pristao da Bitevicu nadokandi dug isporukom 46 buradi alkohola za koji je rekao da je industrijski i da se upotrebljava za pravljenje hemijskih sredstava. Burice sam primio od Radica i isporucio ih Bitevicu. Bili su prljavi i bez etikete, Radic je obecao da ce kasnije isporuciti i dokumentaciju za njih", rekao je Savkovic koga ce istrazni sudija Miloje Micic saslusati danas.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /