utorak, 10. februar 1998.

CETVRT VEKA NOVOSADSKOG POZORISTA - UJVIDEKI SINHAZA

Rok operom do publike

Jedino dvojezicno pozoriste u zemlji obelezice jubilej muzickim repertoarom u rekonstruisanoj sali. Ako bude srece

Novosadsko pozoriste - Ujvideki sinhaz pocelo je godinu u kojoj obelezava cetvrt veka premijerom Krecove monodrame “Koncert po vasoj zelji". Edit Hanak Farago izvela je ritual svakodnevnog, od secanja do umiranja, u sebi sa “pogledom" na dotrajale stvari. U njoj, po Krecu i Faragovoj, prokisnjava, nestaje struje i skripi pod. Scenografska intervencija u tekuce pozorisno stanje skoro da je bila izlisna.

Ovaj teatar jedino je dvojezicno pozoriste u zemlji u kojem se skoro ceo repertoar simultano prevodi sa madjarskog na srpski jezik. Osnovano je odlukom Skupstine grada 1. juna 1973. godine, a vec prva predstava, “Macja igra" u reziji dugogodisnjeg reditelja kuce Tibora Vajde, najavila je zvezdane trenutke: “Plej Strindberg" sa kojom su ansambl i reditelj Radoslav Doric pokupili sve vaznije festivalske nagrade, Cehovljevu trilogiju Djerdja Haragoa, “Igre u dvorcu" koja je u reziji LJubomira Draskica igrana citavih dvadeset godina. Ibi Romhanji, Djerdj Fejes, Ferenc Jeno, odigrali su pred ovom istom plisanom zavesom najbolje svoje uloge. Ljubisa Georgijevski je ovde rezirao Erkenjijev “Scenario" dok je ’56. jos u Madjarskoj tabu-tema, a “Tango" igran u vreme zabrane Mrozeka u Poljskoj. Dolazili su Janco Miklos i Laslo Babarci, igrani su Nusic i Krleza, svetski klasici i savremeni madjarski autori Deak Tolnai i Kopecki.

U medjuvremenu su se menjala vremena. U Novom Sadu se skidaju table sa dvojezicnim natpisima. Pozorisni Statut godinama nije “overen" od nadleznih zbog onog “Ujvideki sinhaz" u imenu sto mu je osnivanjem dato. Dok su u gradskoj vlasti bili radikali, predlagali su ukidanje pozorista na madjarskom jeziku kao institucije i velikodusno predlagali da se pozorisna sala zadrzi za gostovanje “madjarskih trupa". Zatim, skoro svi muski clanovi ansambla napustaju pozoriste bezeci pred rat iz zemlje. Stara publika gubi naviku za dobrim repertoarom, mlada nema na cemu da je stekne. Zgrada u Ulici Jovana Subotica broj 5, ionako trosna, propada. Sazidana je negde izmedju dva rata i u njoj je spretni novosadski kafedzija Slavnic drzao varijete i iza scene sobe za iznajmljivanje. Bila je to, u svakom smislu reci, javna kuca. Posle rata je tu smesten Balet, pa Mala scena SNP-a, pa od 1960. godine Veseli teatar “Ben Akiba" i Novosadsko pozoriste - Ujvideki sinhaz. Grad pokriva plate i “materijalne troskove". Republika finansira odlaske na festival ali se to svelo na gostovanje u Kisvardi, festivalu pozorista na madjarskom jeziku koja radi izvan Madjarske. Ministarstvo za kulturu Madjarske pomogne godisnje jednu predstavu. U prosloj sezoni je bilo osam premijera. Od cetrdesetoro zaposlenih, jedanaestoro je glumaca.

- Planiramo da primimo jos sedmoro - kaze Jozef Ac, profesor biologije, vec drugu godinu direktor pozorista. - Osnovali smo decju scenu da bismo oko pozorista okupili mlade a njihove roditelje u gledalistu. Pokrajina je obecala da ce nam obezbediti gostovanja po Vojvodini ali je na tome i ostalo. Vise ni ne idem na te njihove tribine o polozaju pozorista na jezicima nacionalnih manjina, slikaju nas ali ne saslusaju. Saradjujemo sa Subotickim pozoristem, ali je njihova situacija jos gora. Imacemo 19. februara premijeru rok opere koja je hit u Madjarskoj “Stvaraoci zvezda", a u maju jos jedan muzicki komad “Dzelat i luda" u reziji Pala Lendjela. Nadamo se da cemo takvim repertoarom privuci novu i mladu publiku u pozoriste. Planiramo da izdamo skromnu monografiju o ovih 25 godina i da rekonstruisemo Veliku scenu i ulaz u zgradu. Po predracunu nam za to treba 900 hiljada dinara. Trazimo sponzore a verujemo da ce nam i grad nesto malo pomoci.

Nije pozoriste, u medjuvremenu, ostalo samo bez najboljih glumaca. Nestala je skoro nova stamparija koja je donosila dobar prihod. Nedavno je pronadjena u nekim privatnim poslovima i vracena. Hoce li se vratiti i Istvan Bickei, Lajos Soltis, Valentin Vencel?

Zagorka Radovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /