utorak, 10. februar 1998.

KONDUKTERI GSP NAKON 20 GODINA PONOVO U AKCIJI

Voznja samo tri dinara

Kontrola markica:
Kondukter na liniji 27A
Foto: N. Stojanovic

U prvoj eksperimentalnoj fazi “oporavka" posustalog giganta GSP, uvedena je od subote ponovo sluzba konduktera , za pocetak na linijama 27a i 52. U zglobnim autobusima ka Mirijevu putnici su bez gundjanja “ladno" vadili tri dinara da bi se najzad, ko ljudi, bez straha od kontrolora, do odredista provozali legalno. Sve je bilo dobro isplanirano po prethodnom scenariju. Medijsko pracenje konduktera prvog radnog dana koji su iz ilegale izasli nakon 20 godina, koliko je proteklo od kada su konduktersku torbicu zamenili “mutavi" narandzasti automati, dalo je boemsku “aromu" ovoj “novini".

- Karta nije skupa. Da sam usao u privatni autobus koji vozi istom trasom platio bih dinar vise.Mene kao putnika pre svega zanima udobna voznja ali kada se priblizi kraj meseca gledacu i da koristim prevoz koji je najjeftiniji. Za sada to je jos uvek Gradsko saobracajno, prica Dusko Mejes dok vadis sitnis da plati voznju u 27a. Kako koja stanica pristize tako se i broj putnika povecava. Najvise ih je sa mesecnom pretplatnom kartom koji odusevljeno glasno raspredaju o novom nacinu naplate .

Smatram da je ovo normalno, trebalo je odavno da se to uradi. Manje ce biti guzve ali i vike jer se najvise bune upravo oni koji se svercuju, kaze LJubica Djordjevic, penzionerka.Novopeceni kondukteri,ljubazno docekuju novopridosle putnike na drugim i cetvtrim vratima spremajuci sitninu za kusur. Nema vise onog bericetnog vremena od pre vise od dve decenije kada je karta bila za dvadest para jeftinija od dinara te je svaki drugi putnik ostavljao baksis.

Petar Vukojevic i Sreten Djuric, donedavno su radili kao gumari. Oni su vesnici najavljene kadrovske rekonstrukcije kuce koja mora postici punu uposlenost blizu 9000 radnika ali i maksimalnu naplatu prihoda.Kazu da su se sami prijavili za ovaj posao jer su laksi uslovi, a za platu “samo da je redovna", kazu.

Ulaz se naplacuje:
Nikli natpisi na vozilima GSP

Koliko ce para u kasu uterati novi nacin naplate voznje u oko 800 gradskih autobusa rano je prognozirati. Po jednom zglobnom vozilu proda se po 50 karata i zaradi i do 150 dinara. Novac ce u znatnom vecem iznosu pristizati i od kontrolora jer im se broj povecava sa 150 na blizu 500. Kako budu pristizale informacije sa terena o efektima naplate ali i reagovanjima putnika, tako ce kondukteri “pokrivati" i ostale linije. Nezvanicno, sledece su na udaru linije 16 i 23.Putnici koji cekaju autobus 27a na Trgu Republike sada imaju dupli izbor, hoce li uci u autobus privatnog autoprevoznika koji turisticki ofarban vozi za 4 dinara ili u ovaj odomaceni, besprekorno umiveni, crveni zglobni.

Milan Zivanovic, v.d. generalnog direktora GSP upozorio je gradjane da ako ne budu placali prevoz nece imati ni ovaj dosadasnji nivo usluge koji je vec na nekoj donjoj granici.Nagovestio je i da putnici uvodjenje konduktera ne shvate kao otvoreni rat GSP sa njima vec samo kao stvaranje uslova za povecanje prihoda. “Za dve do tri nedelje imacemo i prve efekte ovih mera. Trazicemo i da se definise alternativni prevoz, da ne bi dolazilo do nelojalne konkurencije, samo su neke od poruka Zivanovica Beogradjanima. Starosna struktura zaposlenih u GSP ide na ruku novim merama. Invalida rada je oko 600 vecinom sa blizu 30 godina radnog staza.U periodu uvodjenja automata za ponistavanje karata zaboravljena je i cinjenica da je time oko 2500 ljudi postalo tehnoloski visak. Neki od radnika ovo komentarisu "pravda je spora ali dostupna" .

Z.M.

Lazni kondukteri

U autobusima GSP se zadnja dva tri dana muvaju lazni kondukteri, pricaju pojedini putnici. “Laznjak" se poznaju o tome sto nema identifikacionu legitimaciju sa svojim brojem, overenu pecatom ali i logotipom GSP koja je uocljiva na reveru konduktera.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /