utorak, 10. februar 1998.

MINI KUVARICA

Bakin kolac

Francuzi rucak ili veceru, uglavnom, zavrsavaju - sirom, mi medjutim konac obeda ne mozemo da zamislimo bez slatkisa, odnosno torte, kolaca ili pite. Novo vreme donelo je i nov nacin pripreme, tacnije brze instant poslastice od gotovih kora, pudinga, kremova slaga u prahu i slicno. Puter je u mnogim kolacima zamenjen niskokaloricnim margarinima.

Podsetimo se malo na mirisne kuhinje nasih baka i domace vanilice, gurabije, muskacone, strudle s makom i orasima. Traze vise vremena za zgotovljenje ali se i dugo pamte.

Puslice od lesnika

Potrebno je 280 grama secera, 3 jajeta, 3 stangle cokolade, sok od pola limuna, 280 gr lesnika. U ciniji se umuti secer sa celim jajima, doda rastopljena cokolada, sok od limuna, i na kraju mleveni lesnici. Sve se dobro izmesa, naprave kuglice, poredjaju na podmazan pleh, na svaku se stavi po ceo lesnik i pece.

Stanglice sa rumom

Potrebna su 3 jajeta, grumen putera (kao kokosje jaje), dva puta toliko brasna i tri puta toliko secera. Za preliv je potrebno 140 grama secera i kasika i po ruma.

U ciniji umutiti zumanca sa secerom, dodati puter i brasno. Izmesanu smesu sasuti u pleh namazan mascu i posut brasnom. Ispecena masa se isece na dve ili cetiri trake, zavisno od pleha. Dve i dve se spoje pekmezom (po zelji). Preliv se napravi tako sto se 140 grama secera umuti sa kaskom kljucale vode i kasikom i po ruma. Ovim preliti trake i iseci na uzane stanglice.

Kafeni stapici

Potrebno je 130 grama brasna isto toliko secera, putera i badema. Pola sipke vanile, jedno jaje. U ciniji smesati brasno, secer, puter, samlevenu vanilu i celo jaje. Dodati poparene, oljustene i sitno seckane bademe. Dobro izmesati sipati u veci pleh. Ispeceno i ohladjeno testo iseci na tri dela. Za fil je potrebno umutiti 150 grama secera sa 4 zumanca, dodati soljicu brasna, dobro izmesati i dodati 2 soljice jake kafe. Kuvati na pari dok se ne zgusne. Delove testa premazati filom i spojiti. Odozgo staviti takodje fil i posuti seckanim bademima. Sve treba da odstoji dva dana pa tek onda seci u stangle.

Vanilin vencici

Potrebno je 140 grama putera, 200 grama brasna, 100 grama secera, vanilin secer i vanila, jedno zumance, pekmez, visnje iz slatka.

Na dasci zamesiti testo od brasna, putera, secera i zumanceta. Razviti testo na pola prsta debljine i modlicom vaditi vencice. Ispeceni se spajaju dva po dva pekmezom a u supljinu se stavi visnja. Ako nemate modlice testo vadite rakijskom casicom a gornji deo kolaca naprstkom.

Damen kapric

Potrebno je 500 grama brasna, 250 grama putera, 25 grama kvasca, 6 jaja, 5 kasika secera, mleka po potrebi, pekmez, vanilin secer.

Razmutite kvasac u malo mleka i dodajte malo secera. Ostavite na toplom da nadodje. Umutite puter, dodajte zumanca, dve kasike secera i kvasac. Sve sipajte u sredinu brasna i postepeno dolivajte mlako mleko u kojem ste rastopili vanilin secer. Testo mora da bude meko kao za krofne. Mesajte snazno varjacom dok ne pocne testo da se odvaja od zidova. U podmazan pleh sipajte ravnomerno testo i ostavite da testo naraste. Pecite u zagrejanoj rerni oko 15 minuta. Od belanaca umutite cvrst sneg pa dodajte 3 kasike secera i mutite jos neko vreme. Izvadite polupeceno testo, premazite ga pekmezom a zatim umucenim belancetom, vratite u rernu i dopecite. Kad sneg od belanca porumeni izvadite kolac, ohladite i isecite na kocke.

Uzicka baklava

Potrebno je 12 jaja, 12 kasika secera, 6 kasika brasna, 9 kasika griza, strugana kora limuna, 12 kasika mlevenih oraha, 200 grama suvog grozdja, 50 grama strugane cokolade, 800 grama secera, casa vode, vanilin secer, sok od jednog limuna.

Umutite cvrst sneg od belanaca i 12 kasika secera, dodajte zumanca, brasno, 6 kasika griza i koru od limuna. Dobijenu masu podelite na dva dela. U prvi dodajte preostale 3 kasike griza a u drugi mlevene orahe i struganu cokoladu. Podmazite pleh pa sipajte smesu sa orasima. Preko testa pospite grozdjice pa preko njih drugi deo testa. Kolac pecite dok ne dobije zagasito rumenu boju. Pecenu baklavu ohladiti pa iseci na kocke.

Uspinujte 800 grama secera sacasom vode kao za slatko pa dodajte vanilin secer i sok od limuna. Sirupom prelijte prohladjenu baklavu.

Bela alva

Potrebno je 4 belanca, 250 grama secera, 100 grama meda, 200 grama oraha, jedna tabla oblande. Ulupati sneg od belanaca i postepeno dodati secer. U ulupan sneg dodati rastopljen med. Mutiti nad parom pola sata (mikserom 20 minuta). Kad je masa gusta skinuti sa vatre i dodati 200 grama krupno secenih oraha. Vecu oblandu iseci na pola. Na jednu polovinu rastanjiti ravnomerno mokrim nozem masu pa pokriti drugim delom oblande i pritisnuti. Seci tek sutradan na stanglice.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /