utorak, 10. februar 1998.

PLAVSIC U PARIZU, DODIK U BECU

Ohrabriti sve za sprovodjenje mirovnih sporazuma

Brcko treba da ostane u sastavu RS, izjavio premijer Dodik, posle razgovora sa austrijskim sefom diplomatije Siselom

Pariz, Beta-AFP. - Predsednica Republike Srpske Biljana Plavsic koja je u zvanicnoj poseti Francuskoj juce je primljena u predsednickoj palati u Parizu sa svim drzavnim pocastima. Francuski predsednik Zak Sirak izjavio je tokom susreta sa predsednicom Plavsic u Jelisejskoj palati da njegova zemlja zeli da ohrabri sve koji su se opredelili za umerenu varijantu.

Portparol predsednicke palate Katrin Kolona rekla je da je tokom 25-ominutnog razgovora Sirak izneo Plavsicevoj poziciju Pariza koji “u krucijalnom trenutku za mirovni proces u BiH, odlucno ohrabruje one koji igraju na kartu umerenosti i saradnje sa medjunarodnom zajednicom". Francuski predsednik je takodje naglasio svoje opredeljenje za potpuno sprovodjenje mirovnih sporazuma i rekao gosci “koliko ceni odluke koje su nedavno donete u Republici Srpskoj", pre svega nominaciju Milorada Dodika za premijera i transfer sedista vlade RS sa Pala u Banjaluku, rekla je Kolona. Plavsiceva je izjavila domacinu da je odlucna “da nastavi svoju politiku saradnje (sa medjunarodnom zajednicom) i sprovodjenja mirovnih sporazuma", dodala je portparol Jelisejske palate.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je juce u Becu da bi grad Brcko morao da pripadne RS. U suprotnom, vlada bi tesko mogla da opstane, dodao je premijer. Dodik je izjavio takodje da bi uskoro u Banjaluci mogla da bude otvorena kancelarija Haskog tribunala. Premijer Republike Srpske je juce ujutru razgovarao sa austrijskim ministrom spoljnih poslova Volfgangom Siselom. Predvidjeno je da se tokom dana premijer RS, u svojstvu svedoka, pojavi pred clanovima Arbitrazne komisije za Brcko.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /