utorak, 10. februar 1998.

PRVI RADNI DAN GLAVNOG TUZIOCA HASKOG TRIBUNALA U JUGOSLAVIJI

Luis Arbur posetila nevladine organizacije

Beograd. - Glavni tuzilac Medjunarodnog suda za ratne zlocine u Hagu Luiz Arbur juce je otpocela petodnevnu posetu Jugoslaviji razgovorima sa predstavnicima pojedinih nevladinih organizacija. U Kancelariji Ujedinjenih nacija za vezu (UNLO) na nase pitanje koje su organizacije pozvane, nije bilo preciznog odgovora, dok su nas u beogradskoj Kancelariji Tribunala uputili na UNLO. Novinarima je, u stvari, savetovano strpljenje do petka, kada je predvidjeno da Luiz Arbur odrzi konferenciju za novinare. Prema saznanjima "Nase Borbe" Luiz Arbur i njen pravni savetnik Gevin Rakston, za jucerasnji dan pozive su za sastanke uputili Fondu za humanitarno pravo, direktorki Natasi Kandic, predsedniku Advokatske komore Beograda Radoslavu Nedicu, koji je, kako nam je rekao, najverovatnije pozvan (i) kao punomocnik logorasa iz ovog rata, i predsedniku Dokumentaciono informacionog centra "Veritas" Savi Strpcu. U beogradskom Centru za ljudska prava receno nam je da je poziv za ovaj susret poslat dr Vojinu Dimitrijevicu, kao ekspertu za medjunarodno pravo i da je prvi "radni dan u Jugoslaviji" haskih tuzilaca najverovatnije zamisljen kao susret sa pojedincima koji mogu dati relevante informacije o stanju ljudskih prava u nasoj zemlji.

Susreti sa predstavnicima drzavnih organa pocinju danas, najpre sa saveznim ministrom pravde Zoranom Knezevicem, a zatim sa predstavnicima Komiteta za prikupljanje podataka o zlocinama protiv covecnosti i medjunarodnog prava. Za sutra je predvidjen razgovor sa potpredsednikom Savezne vlade Vladanom Kutlesicem, saveznim drzavnim tuziocem Vukasinom Jokanovicem i saveznim ministrom inostranih poslova Zivadinom Jovanovicem.

Luiz Arbur u cetrtak ce boraviti u Crnoj Gori, gde ce razgovarati sa republickim drzavnim tuziocem Vladimirom Susevicem.

LJ. G.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /