utorak, 10. februar 1998.

PRED VISIM SUDOM U PODGORICI

Sudjenje Radovanu Vukovicu 18. februara

Podgorica, Beta. - Pred Visim sudom u Podgorici za 18. februar zakazano je sudjenje savetniku u jugoslovenskom ministarstvu za unutrasnju trgovinu Radovanu Vukovicu optuzenom za ugrozavanje teritorijalne celine.

Vukovic je u beogradskom listu “Dnevni telegraf" od 20. decembra 1997. godine najavio mogucnost “odvajanja severnog dela Crne Gore i prikljucenje Srbiji zbog poznatih istorijskih veza ovih naroda". On je tada izjavio da okupljanje naroda u Crnoj Gori nece trajati mesecima, vec da ce se sve zavrsiti za nedelju dana i da ce se Crnogorci ponasati onako kako su to radili u proslosti, navodi se u saopstenju.

Vukovic je naveo mogucnost da 13 opstina u kojima je na predsednickim izborima pobedio Momir Bulatovic formira drzavnu zajednicu koja ce birati svog predsednika. Treca mogucnost, prema Vukovicu, manje je verovatna, a do nje bi doslo ako prethodne dve ne budu realizovane. Ona podrazumeva odvajanje severnog dela Crne Gore i prikljucenje Srbiji zbog poznatih veza tih krajeva i naroda, navodi se u saopstenju.

Visi tuzilac je ocenio da je na taj nacin Vukovic pozvao politicku grupaciju Momira Bulatovica da nakon legitimnih predsednickih izbora u Crnoj Gori ne priznaju legalno i javno proglasenog predsjednika republike.

Vukovic je na njih izvrsio uticaj da se priprema formiranje “drzavne zajednice koja ce birati svog predsednika" ili “odvajanje severnog dela Crne Gore", pozivajuci ih tako da upotrebom sile ili drugim protivustavnim putem izmene granice izmedju republika Srbije i Crne Gore, ocenio je visi tuzilac.

Savezni drzavni tuzilac Vukasin Jokanovic zatrazio je 5. februara od crnogorskog drzavnog tuzioca da odustane od optuznice protiv Vukovica, ocenjujuci da se Vukovic, zapravo, optuzuje za “verbalni delikt, a ne za ono sto mu je pripisano". Drzavni tuzilac Crne Gore Vladimir Susovic taj zahtev Jokanovica je ocenio kao neprihvatljiv. On je rekao da ne moze prihvatiti da se savezni drzavni tuzilac “na taj nacin mijesa u pomenuti predmet" i istakao da savezni tuzilac, ipak, mnogo manje zna o konkretnom slucaju nego tuzilastvo Crne Gore. Vukovic je od 21. decembra u pritvoru.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /