sreda, 11. februar 1998.

ALEKSANDAR IVANKO, PORTPAROL UN

Optuznica protiv Gorana Vasica stigla u Hag

Sarajevo, FoNet. - Tuzilastvo Haskog tribunala juce je dobilo zvanicnu optuznicu protiv Gorana Vasica, Srbina kojeg je na liniji medjuentitetskog razgranicenja u Sarajevu 6. februara uhapsila muslimanska policija pod sumnjom da je 1993. godine ubio Hakiju Turajlica, potpredsednika ondasnje muslimanske Vlade. To je, kako javlja SRNA, juce u Sarajevu na zajednickoj pres konferenciji medjunarodnih organizacija izjavio portparol UN Aleksandar Ivanko. Prema njegovim recima, specijalni izaslanik generalnog sekratara UN Elizabet Ren tokom dana ce posetiti Vasica u zatvoru.

Ivanko je istakao da od fedralnih vlasti jos nije dobijen zvanican odgovor na pitanje ko je ucestvovao u hapsenju Vasica. “Zabrinuti smo jer postoji mogucnost da su u hapsenju ucestvovali pripadnici specijalne policije koja pripada kantonu, a ne federalna policija", rekao je portparol UN. Ne zeleci da prejudicira, Ivanko je dodao da ce ukoliko Tribunal u Hagu bude dogadjaj iz 1993. godine okarakterisao kao ratni zlocin “verovatno biti preduzeta akcija na nacionalnom nivou". Insistirajuci na znacaju odluke koju ce doneti Haski sud za ratne zlocine na prostoru bivse Jugoslavije, Ivanko je istakao specificnost procedure tog suda i poverljivosti sa kojom pristupa svim slucajevima.

Elizabet Ren posetila Vasica

Sarajevo, Beta. - Specijalni izaslanik UN u BiH Elizabet Ren posetila je juce Gorana Vasica u Centralnom zatvoru u Sarajevu, javlja Srna. Ona je na konferenciji za novinare izjavila da joj je Vasic, koji se nalazi u zatvoru u delu Sarajeva pod kontrolom Federacije BiH rekao kako “nema razloga da bilo sta prizna" i da bi “vise voleo da bude u Hagu nego u Sarajevu". Prema njenim recima, medjunarodna zajednica je predsedniku vlade FBiH Edhemu Bicakcicu uputila pismo u kome se predlaze da sudjenje Vasicu, radi obezbedjivanja postenog procesa, bude odrzano pred Medjunarodnim sudom za ratne zlocine u Hagu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /