sreda, 11. februar 1998.

Sfor demonstrirao napravu za ciscenje minskih polja

Glamoc, Beta. - Sfor je juce na svom poligonu na Glamockom polju izvrsio demonstraciju pomocnog artiljerijskog orudja koje se koristi za uklanjanje mina. Komandant Trece britanske oklopne inzenjerijske divizije Pol Mekinis rekao je novinarima da se specijalnom napravom za uklanjanje mina, nazvanom “advak", mina deaktivira ili potpuno razbija.

“Ona je testirana na svim nama poznatim minama koje su se pojavile u BiH u toku ovog rata i pokazala se kao izuzetno efikasna, narocito u ravnicarskim podrucjima kao sto je ovo", rekao je Mekinis. On je kazao da se oblast Glamockog polja cisti od mina iskljucivo za potrebe jedinica Sfora koje dolaze na poligonske vezbe. Prema Dejtonskom sporazumu, konkretnije poslove u ciscenju minskih polja imaju Vojska Republika Srpske, Hrvatsko vijece obrane i Armija BiH.

“Nasa funkcija je u nadgledanju rada timova sve tri vojske koje rade na tim poslovima. Ujedno ih obucavamo na tim poslovima i dajemo im u nekim situacijama svu raspolozivu tehniku kako bi sto kvalitetnije obavili posao", rekao je Mekinis.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /