sreda, 11. februar 1998.

REAGOVANJE POVODOM TEKSTA “PRIVATIZACIJA IZA RADNICKIH LEDJA" (“NASA BORBA", 28. JANUAR)

“Niko nista ne radi iza ledja radnika"

Izmedju Duvanske industrije DIV u Vranju i americke kompanije “Rejnolds", nakon duzih pregovora, u toku decembra 1997. godine, zakljucen je ugovor o dugorocnoj proizvodnoj kooperaciji, a ne kako autor navodi “ugovor o razmeni robe u ovoj godini". U ime DIV-a ugovor su potpisali direktor Slavoljub Vuckovic i direktor tehnickog sektora i prethodnik Upravnog odbora Mile Stevanovic. Ugovor je potpisan na osnovu ovlascenja Upravnog odbora DIV-a.

Taj ugovor predstavlja nastavak saradnje izmedju ove dve kompanije, uspostavljene pre tridesetak godina, koju su prekinule sankcije. Sustina ugovora je proizvodnja cigareta (“Winston", “Camel", “Winshester" i druge) iz proizvodnog programa “Redznoldsa", a ne razmena robe kako se navodi u tekstu. Ugovor je na pet godina, a ne “u ovoj godini" kako je objavljeno.

Proizvodnja cigareta iz programa “Redznolds" za DIV predstavlja upotpunjavanje asortimana, a za nasu zemlju supstituciju uvoza i vecu ponudu cigareta, ukljucujuci i ovih. Medjutim, to nikako ne predstavlja... “presedan na domacem trzistu, preplavljenom stranim cigaretama", kako se u Vasem listu navodi, vec je to sastavni deo nase zvanicne (drzavne) politike, jer predstavlja visi oblik saradnje.

O toku pregovora sa “Redznoldsom" i sustini ugovora o kooperacii blagovremeno sa upoznati radnici DIV-a posredstvom Upravnog odbora, skupstine i, neposredno, na sastancima u svim radnim jedinicama.

Sto se tice vlasnicke transformacije, treba imati u vidu da ce ona biti sprovedena u skladu sa Zakonom i posebnim programom Vlade Srbije, posto se ova Fabrika nalazi na spisku 75 preduzeca u Republici.

Izuzev informativnih sastanaka o tome, kojima su prisustvovali radnici, druge korake nismo preduzeli, a njima ce prethoditi najpre procena drustvenog kapitala kod ovlascene agencije, sto znaci da vlasnicka transformacija kod nas jos nije pocela i da, analogno tome, niko nista ne “radi iza ledja radnika", kako Vi tvrdite.

Medjutim, posto je “DIV" otvorena firma, sasvim je moguce da postupku svojinske transformacije pristupimo u zajednici sa nekom stranom firmom, posto to ne bi predstavljalo prodaju, vec je u skladu sa zvanicnom politikom Vlade Srbije i DIV-, a to znaci unosenje stranog kapitala i dokapitalizaciju.

Svojinske promene su nasa realnost a posebno za 75 preduzeca koja ce se transformisati po posebnom programu Vlade Srbije.

Inace, na temu vlasnicke transformacije po posebnom programu Vlade Srbije pomocnik ministra za ekonomsku i vlasnicku transformaciju Mirko Kulic odrzao je predavanje za organe upravljanja DIV-a, zatim za siri kolegiju, Odbor Sindikata i sve zainteresovane radnike koji su prisustvovali.

Apoliticno je i deplasirano tvrditi da se transformacija u DIV-u sprovodi “iza ledja radnika", kad je nasim propisima striktno predvidjeno koja prava imaju zaposleni i penzioneri i koliko ce im akcija pripasti po odredjenim osnovima, sa cime su oni upoznati.

O svemu sto u skladu sa Zakonom predstoji kada se odlucimo da krenemo u vlasnicku transformaciju, autor teksta nije dosao u DIV da bi od odgovornih lica zatrazio i sasvim izvesno dobio zeljene podatke.

Zbog iznosenja neistine, uvreda, kleveta i obmanjivanja javnosti, narusavanja ugleda i rejtinga DIV-a, direktora i lica koja se spominju u kontekstu, kao i zbog namere miniranja poslovne politike sa inostranim partnerom, autor teksta V. Ristic morace da snosi konsekvence i da pred nadleznim organom objasni sve pojedinosti iz informacije objavljene pod gornjim naslovom u Vasem listu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /