sreda, 11. februar 1998.

MERE SE JOS NE PRIMENJUJU, JER SVI CEKAJU RAZJASNJENJEPOVODOM PRIMENE UREDBE O MERAMA FINANSIJSKE DISCIPLINE

Najzaposleniji tumaci uredbe

Svim sluzbama koje utvrdjuju i naplacuju javne prihode u Srbiji Republicka uprava javnih prihoda prosledila je Upustvo za primenu Uredbe o merama finansijske discipline u izvrsavanju obaveza u 1998. godini, tako da su razresene sve dileme da li da se odmah primenjuju novi propisi koje je usvojila Vlada Srbije. Pored ovih pismenih tumacenja juce su predstavnici Vlade imali mnogo posla da bankare i privrednike upute u novine u finansijskim tokovima predvidjene Uredbom.

Uredba Vlade Srbije od 6. februra, kad je stupila na snagu, nije ni primenjivana jer su se privrednici kao i uprave prihoda, bankari i Sluzba za obracun i placanje slabo snalazili u novim papirima, pa su cekali dodatna tumacenja Uredbe. U uputstvima se navodi da su direktori cenatara uprava javnih prihoda duzni da uputstva proslede nacelnicima odeljenja za utvrdjivanje i naplatu javnih prihoda i nacelnicima odeljenja finansijske policije koji pripadaju centru, kao i da im dostave kopiju teksta Uredbe. Takodje je navedeno da operativni plan mera za naplatu javnih prihoda do 28. februra ostaje na snazi u celini, a za poreske duznike koji do 13. februara podnesu zahtev za placanje u ratama nece biti pokrenut postupak prinudne naplate dok se ne odluci po njihovom zahtevu. Obaveza je nacelnika odeljenja za naplatu javnih prihoda da organizuju radno vreme u skladu sa potrebama koje proisticu iz Uredbe o merama finansijske discipline.

U tumacenju clana 11. Uredbe, koji se odnosi na trgovinu nekretninama, a koji je do sada izazvao najvise nezadovoljstva gradjana, istaknuto je da se porez na prenos prava na nepokretnosti moze platiti samo ako su ugovori, koji su overeni u sudu posle 6. februara, odnosno kod nadleznih opstinskih organa uprave u slucaju motornih vozila, u skladu sa novim propisima.

Finansijska policija je i juce, kako saznajemo, obilazila agencije za promet nepokretnosti i proveravala njihove poslovne knjige. Posto je promet nekretnina od 6. februara potpuno obustavljen finansijski kontrolori nisu imali priliku da provere da li se postuje Uredba. U jucerasnjem saopstenju Udruzenja agencija “Krov" navodi se da ce efekti Uredbe biti pogubni za sve gradjane, vlasnike nekretnina, a nece se ni postici cilj koji njenim donosenjem Vlada Srbije prizeljkuje. “Ovakvom Uredbom nuzno ce doci do bitno smanjenog prometa nekretnina, cime ce najveci gubitnik biti upravo drzava koja ce ostati bez znatnih sredstava poreza na promet i takse, zatim gradjani koji ce biti ograniceni u resavanju svojih zivotnih problema, kao i firme koje se bave posredovanjem u prometu nekretnina", smatraju vlasnici agencija.

“U petak, 13. februara, organizovacemo konferenciju za novinare i javnost obavestiti o stetnim posledicama Uredbe Vlade Srbije. Duzni smo da nasim klijentima pomognemo da se snadju u novim propisima kako bi na sto povoljniji nacin resili svoje zivotne probleme. Sve ce mo uciniti da se promet na ovom trzistu ne obustavi", kaze Vladan Vukosavljevic, potpredsednik Udruzenja vlasnika agencija “Krov".

Za sada vlasnici agencija za promet nepokretnosti nece organizaovati nikakve proteste jer ocekuju da ustavni sudovi Srbije i Jugoslavije hitno resavaju njihove zahteve za ispitivanje ustavnosti i zakonitosti Uredbe. Smatraju da nema nikakvog osnova da se Uredba primenjuje i da ce posle dokazivanja nesutavnosti i nezakonitosti biti povucena.

M.Vukovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /