sreda, 11. februar 1998.

NEPRIPREMLJENI I PRIVATNI TRGOVCI I REPUBLICKE UPRAVE PRIHODA

Uredba izazvala kolaps u prometu

Sprovodjenje ovih mera zahteva da se angazuje armija ljudi, a za registraciju trazenih podataka morace da se instaliraju posebni kompjuteri, tvrdi Milena Radulovic, direktor marketinga u “Jabuci"

Uredba o merama finansijske discipline u izvrsavanju obaveza u 1988. godini koja je stupila na snagu 6. februara izazvala je pravu pometnju medju trgovcima i kolaps u prometu. Prema njoj, isporuke robe radi dalje prodaje mogu se vrsiti samo pod uslovom da je izjava koja se daje u skladu sa odredbama Zakona o akcizama i porezu na promet, overena u Republickoj upravi javnih prihoda.

Davalac izjave duzan je da nakon realizacije dalje prodaje, dostavi Republickoj upravi javnih prihoda, odnosno nadleznoj organizacionoj jedinici, izjavu sa dokazom o obavljenom daljem prometu.

Obveznici poreza na promet koji obavljaju promet roba na malo i usluga duzni su da u Republickoj upravi javnih prihoda, odnosno nadleznoj organizacionoj jedinici izvrse overu blanko kasa - traka i racuna o gotovinskoj prodaji i izvrsenim uslugama pre njihovog izdavanja, a kopije racuna i kasa - traka cuvaju u poslovnim prostorijama u kojima se obavlja ta delatnost.

Iako je ova Uredba na snazi vec pet dana, tek je juce kod pojedinih privatnih trgovina pocela da se primenjuje. Razlog zbog cega se kasni sa primenom je nedostatak tumacenja i nepripremljenost Republicke uprave javnih prihoda da obavljaju overu izjava i racuna zbog, kako je Uredba predvidela, prioritetnog placanja poreza i doprinosa u odnosu na sve ostale obaveze preduzeca.

Obavezna overa i sitnih racuna

Prema Uredbi o merama finansijske discipline, neizmirene obaveze dospele do 31. decembra prosle godine mogu se izmiriti na sledeci nacin.

Obaveze koje su starije od godinu dana mogu se izmiriti u najvise 12 mesecnih rata. Obveznicima koji imaju neizmirene obaveze krace od godinu dana, obaveza uplate utvrdice se na rok od tri meseca. Prva rata za sve obaveze dospeva za naplatu 28.februara. Ako se ceo dug izmiri do ovog roka zatezna kamata se otpisuje u celini. Ako se dug izmiri do 31. marta, dospela kamata se otpisuje u visini od 50 odsto.

Kod isplate materijalnih troskova, utvrdjen je dnevni limit od 500 dinara. Sitni racuni koji se podnose Sluzbi za obracun i placanja radi isplate gotovine, takodje moraju se overiti. Gotovinske isplate po zaposlenom radniku po svim osnovama (plate, topli obrok, regres, dnevnice i putni troskovi) u toku meseca ne smeju preci iznos od 1.000 dinara. Iznos iznad 1.000 dinara mora se uplacivati na tekuci ili ziro racun radnika. za ugovore o delu i autorskim honorarima ne vazi ovaj limit.

Juce je prema tvrdnjama vlasnika nekih firmi bilo nemoguce overiti izjavu u sluzbi Republicke uprave javnih prihoda u Novom Beogradu. Ona se ipak mogla overiti u opstini Zemun. Vlasnik jedne firme kaze da je njegova sluzbenica uz blanko izjavu (u njoj tek treba da se navede sta se kupuje) dobila parce papira sa pecatom opstinske sluzbe javnih prihoda, datumom i brojem pod kojim je zavedena. Ova sluzba je bila “velikodusna" pa je podnosiocu zahteva dala jos nekoliko takvih papira da ih ima za buduce potrebe.

Prema nekim tumacenjima iz Saveza racunovodstvenih radnika Srbije, Uredba se odnosi samo na privatne firme. Direktori velikih drustvenih trgovina juce su bili na sastanku u Vladi Srbije ili nisu bili spremni da tumace Uredbu zbog toga sto je nisu procitali ili pak sto im je nejasna.

Milena Radulovic, direktor marketinga u “Jabuci", kaze da ova trgovina ceka zvanicno tumacenje. “ Ako smo dobro razumeli ovaj podzakonski propis, da bi se primenio zahtevace armiju ljudi. Mozete li zamisliti koliko jedno trgovinsko preduzece ima prodavnica i koliko kasirica radi u smeni. Svi racuni bi se, prakticno morali pokupiti i svakodnevno odnositi u Republicku upravu javnih prihoda. Pretpostavljam da bi se za registraciju takvih podataka morali instalirati posebni kompjuteri. Problem ce verovatno biti i u razvrstavanju robe, jer se na jednom racunu nalazi razlicita roba, a time i razlicite stope poreza. Nije nam jasno kako ce se tretirati kupovina na odlozeno placanje", kaze Milena Radulovic.

Prema recima vlasnika privatnog preduzeca, Uredba je vec zakocila promet, jer trgovci cekaju objasnjenje i ne kupuju robu.

S. Jovicic

Mere za sada vaze za privatnike

Prema tumacenju Republicke uprave javnih prihoda, izjavu moraju overavati sva pravna lica i preduzetnici koji su registrovani i obavljaju promet proizvoda. Davaoci izjave koji su prema Uredbi duzni da, nakon realizacije dalje prodaje, dostave Republickoj upravi prihoda izjavu sa dokazom o obavljenom prometu, dok ne dobiju naknadno tumacenje, nece morati da primenjuju ovaj podzakonski akt, navodi se u ovom tumacenju.

Uredba, prema ovom tumacenju nece se za sada primenjivati na sve firme koje se bave prometom na malo vec samo na preduzetnike i privatna preduzeca koja su registrovana za promet na malo i pruzanje usluga.

Prema ovom tumacenju, blanko kasa - traka se overava pecatom na sredini trake, a numerisani blok racuni na poslednjoj strani sa naznakom broja strana i stavljanjem pecata i potpisa ovlascenog lica.

Odeljenja Republicke uprave javnih prihoda duzna su da formiraju jedinstven popis akata koji sadrze identifikacione podatke o obvezniku, broj komada kasa - traka, odnosno broj komada i serijski broj blok racuna koji se overavaju, navodi se u tumacenju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /