sreda, 11. februar 1998.

BEOGRADSKI ADVOKATI O KRSENJU USTAVA I ZAKONA OD STRANE VLADE SRBIJE

Uzurpiranje zakonodavne vlasti

Zbog brojnih ogranicenja u pogledu svojinskih prava koja nalaze, Uredba o merama finansijske discipline u izvrsavanju obaveza u 1998, izazvala je burne reakcije u strucnoj, ali i siroj javnosti. Sta se sve ovim aktom derogira odnosno koji se zakoni direktno krse za “Nasu Borbu" tumace beogradski advokati.

- Najpre, odredbom 11. pomenute Uredbe narusava se jedinstveno privredno podrucje i jedinstveno trziste, jer je clanom 13 Saveznog ustava izricito pripisano da je SRJ u tom pogledu jedinstvena. S obzirom da u Crnoj Gori takva uredba nije doneta, jasno je da je taj ustavni princip prekrsen, kaze advokat Slobodan Soskic. Dalje, narusava se i pravo svojine, takodje zajamceno Ustavom SRJ, jer se ogranicava slobodan promet nepokretnosti i motornih vozila, a koje bi se eventualno moglo uvesti iskljucivo na osnovu zakona koji regulise ovu materiju.

Takodje, clan 11 Uredbe suprotan je ustavnoj odredbi 51 koja garantuje pravo svojine. Ovaj podzakonski akt, dodaje advokat Soskic, u koliziji je i sa Zakonom o prometu nepokretnosti Srbije, konkretno sa paragrafom 3 prema kom je promet nepokretnosti (na kojima postoji pravo svojine) slobodan, ako zakonom (a ne uredbom) nije drugacije odredjeno. Konacno, veli nas sagovornik, ugrozen je i princip ustavnosti i zakonitosti predvidjen clanom 115 Ustava SRJ koji navodi da Ustav i republika clanica, savezni i republicki zakoni, kao i svi drugi propisi i opsti akti moraju biti saglasni sa Saveznim ustavom. To ovde ocigledno nije slucaj.

Prema recima advokata Soskica, Uredba je protivna i saveznom Zakonu o obligacionim odnosima koji predvidja slobodno ugovaranje izmedju nosilaca prava svojine na pokretnim stvarima i nepokretnostima, odnosno nalaze da oni mogu sami odredjivati visinu kupoprodajne cene. Najnovijom merom Vlade, medjutim, propisuje se da ce cena biti najmanje u visini procenjene trzisne vrednosti. Postavljam pitanje, kase Slobodan Soskic, odakle Vladi pravo da Uredbom procenjuje visinu trzisne vrednosti kad je to stvar slobodne volje ugovaraca. Na taj nacin ne samo sto ce se zaustaviti promet nekretnina i motornih vozila, vec ce se apsolutno izazvati pravna nesigurnost.

Kao sto je poznato, ukazuje advokat Sava Andjelkovic, kod nas vlada nacelo podele vlasti na zakonodavnu, sudsku i upravnu. Vlada je upravna vlast a ne ni zakonodavna ni sudska. Ustavom je odredjeno da zakone donosi savezna ili republicke skupstine i oni direktno obavezuju upravu, odnosno Vladu. Sta se ovde dogodilo? Jedan od najvecih pravnih apsurda i nonsensa u istoriji pravosudja, smatra Andjelkovic, jer je republicka Vlada kao upravni organ derogirala savezne i republicke zakone: Zakon o obligacionim odnosima, planom prometu, prometu nepokretnosti...

Po mom misljenju, zakljucuje advokat Sava Andjelkovic, vlast to cini zato sto je u takvoj politickoj i finansijskoj krizi da se sada hvata za bilo sta kao davljenik za slamku ne bi li iskamcili jos koji dinar od sirotinje, ali zaboravljaju da to nece proci jer se ovaj narod izvestio. Trgovace i bez posrednistva drzave. Uredba ce se primenjivati na male ljude, ali nece vaziti za 50-100 povlascenih porodica ministara, direktora, politicara...

B. O. Ilic

Zahtevi ustavnim sudovima

Do juce u Ustavni sud Srbije stiglo je ukupno pet zahteva za ocenu ustavnosti i zakonitosti Uredbe o finansijskoj disciplini. Od toga tri su podneli ovlasceni predlagaci (Advokatska komora Srbije i dve agencije za promet nekretnina) sto znaci da se postupak automatski pokrece. Prema nasim izvorima iz ovog Suda, ovi predmeti bice resavani prioritetno.

Savezni ustavni sud dobio je za sada zahtev agencije za promet nekretnina “Alka" koji je uzet u postupak.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /