sreda, 11. februar 1998.

U PRODAVNICAMA SMANJENA PONUDA MESA

Nerealne cene prepolovile isporuke

Ponuda juneceg mesa u prodavnicama, ovih dana je znacajno smanjena. Mica Nikolic, vlasnik diskonta mesa “Mini trejd" kaze da je “problem sto seljaci ne daju junetinu za dinare, vec za marke, zbog cega prodavci manje kupuju jer im se ne isplati s obzirom na to da je cena mesa u maloprodaji pod kontrolom".

“ Meso prodajemo prema propisanim cenama, ali u maloprodajne objekte saljemo minimalne kolicine ove robe. Na taj nacin se stitimo od vecih gubitaka, ali ne znam dokle cemo uspeti da se na taj nacin branimo od nerealnih cena", kaze Zoran Takic, direktor privatne klanice “Red Bul", povodom smanjne isporuke mesa u trgovine i najave o mogucim nestasicama.

Proizvodjaci nemaju ili nece da daju junad i svinje po cenama po kojima traze klanice da bi se uklopile u maloprodajne cene, kazu na farmi junadi u Sapcu. Pored niske cene, razlog za slabu isporuku je, kazu na ovoj farmi i divljanje kursa marke. Na ovom poljoprivrednom dobru, koje ima kapacitet za proizvodnju tri do cetiri hiljade svinja , trenutno se u tovu nalazi oko 300 svinja. Kapacitet za proizvodnju junadi je od deset do jedanaest hiljada, a na farmi se trenutno nalazi oko 600 junadi. Ovakvo stanje nije posledica isporuke vec traje godinu dana, a razlozi su poznati, a to je ukupan odnos drzave prema stocarstvu, kazu na ovoj farmi.

“Necemo dugo izdrzati da poslujemo prodajuci meso po cenama koje je utvrdila Vlada jer sve placamo devizama po crnom kursu. Kilogram zive vage junetine kosta oko 14 dinara, a na to se obracunava i porez od 13 odsto i gradska taksa od tri odsto. Medjutim, pitanje je i da li bi kupovna moc stanovnistva izdrzala skok cena mesa ", kaze Aleksandar Andjelkovic, vlasnik firme “Papak".

Dragan Popovic, komercijalni direktor poljoprivrednog kombinata “Dragan Markovic" u Obrenovcu kaze da klanicari, skoro mesec dana nisu trazili isporuku robe. “Slavija", “Juhor" i “Srbokop" koji kupuju junad na ovoj farmi, prema recima Popovica, nemaju interesa da nabavljaju meso jer su maloprodajne cene niske u odnosu na nabavne.

Z. M. - S. J.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /