sreda, 11. februar 1998.

AMERICKI MEDIJI PREPUNI KOMPLIMENATA ZA BALASEVICEV KONCERT U SKENDERIJI

Srpski Bob Dilan srusio granice rata

Slobodan Pavlovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Vasingtona

Neverovatan publicitet i
pregrst komplimenata u americkim
medijima: Djordje Balasevic

Tu nema dileme: kad je rec o Bosni - u Americi dobija posebnu tezinu sve sto je "na liniji Dejtona". I zbog toga ne cudi sto je u tu kategoriju usao i subotnji koncert Djordja Balasevica u Sarajevu, ali ipak predstavlja iznenadjenje neverovatan publicitet i pregrst svakovrsnih komplimenata kojim je on propracen proteklih dana u pojedinim ovdasnjim medijima.

Vecina izvestaca, medjutim, pise u ovom slucaju koliko o "balkanskim baladama" 44-godisnjeg umetnika, toliko i "odredjenim politickim porukama" koje se kroz njih provlace. Kao, recimo, americki Nacionalni radio po kome je Balasevic trijumfovao u Sarajevu ne samo svojom muzikom "koja ne priznaje granice godina i novih bosanskih entiteta", vec i svojim britkim osudama u kojima su glavni krivci za ratne strahote "mogli lako da se prepoznaju i da o svemu ozbiljno razmisle, ukoliko su culi i shvatili reakciju publike".

Vasingtonski "Post" istice, sa svoje strane, u opsirnom tekstu (pod naslovom "Vremena koja se menjaju") da je Skenderija - zahvaljujuci kantautoru iz Novog Sada - dozivela u subotu "izvanrednih 285 minuta, kad su na hiljade Bosanaca ostavile po strani svoju etnicku gorcinu, nagomilanu zbog nedavne stravicne istorije svoje zemlje".

"Oni su se razdragano smejali vicu na racun jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica, freneticno su aplaudirali satiri na narodne pesme sa nacionalistickim temama, drzali visoko podignute zapaljene upaljace dok su s njim pevali o "stravi u blatnjavim rovovima" i zaplakali kad im je on priznao: "Krivi smo, jer smo cutali" - glasi, pored ostalog, i jedan ovakav citat iz vodeceg prestonickog lista. Iz izvestaja u kome se Djordje Balasevic naziva "srpskim Bobom Dilanom", koji je ujedinio emocije prisutnih u Skenderiji i naterao ih da naizmenicno placu i pevaju, svojim melanholicnim apelima za mir i toleranciju, koji su - kako se navodi - razbesneli nacionalisticke politicare u bivsoj Jugoslaviji, ali njemu doneli "ogromnu popularnost koja je i te noci u Sarajevu prevazisla sve etnicke granice".

"Rodni grad Djordja Balasevica, Novi Sad, glavni je grad srpske oblasti Vojvodina, bogatog poljoprivrednog regiona, koji, pored Srba, naseljavaju Madjari, Slovaci, Ukrajinci, Rumuni i mnoge druge nacionalnosti. Vojvodina je poznata kao jedan od najtolerantnijih regiona u Srbiji, dominirajucoj od dve jugoslovenske republike, ali je Balasevic, i pored toga, osetio gnev srpskih vlasti 1987, kad je digao glas u ime etnickog jedinstva u vreme kad je Milosevic pokrenuo nacionalisticku oluju protiv vecinskog albanskog stanovnistva na Kosovu" - kaze se tim povodom u ovom "Postovom" izvestaju, uz pominjanje podatka da je Balasevicev odgovor na tadasnji Milosevicev progon predstavljala pesma "Samo da rata ne bude", koju je, kako se navodi, cela Skenderija pevala s njim u subotu uvece.

Pored komplimenata umetniku iz Novog Sada, globalna mreza CNN posebno je istakla u izvestaju iz Sarajeva da je Balasevic izdvojio kompletan prihod sa ovog (kao i sa sledeceg koncerta u Skenderiji, u ukupnom iznosu od nekih 80.000 dolara) za pomoc deci koja su stradala od mina tokom rata u Bosni.

Istovremeno, navodi se da su Ujedinjene nacije i americka vlada finansirale produkciju dokumentarnog filma o Balasevicevom koncertu u Skenderiji, cije je prikazivanje predvidjeno na svim TV programima u Bosanskoj Federaciji i Republici Srpskoj.

Balasevic - ambasador dobre volje

Novi Sad. - Reformska demokratska stranka Vojvodine (RDSV) ce predloziti na prvoj narednoj sednici Skupstine Novog Sada da poznati kantautor Djordje Balasevic bude imenovan za "ambasadora dobre volje" ovog grada - rekao je predsednik Skupstine RDSV Miodrag Isakov na konferenciji za stampu juce u Novom Sadu.

Isakov je objasnio da se predlog reformista temelji na cinjenici da je Balasevic svojim koncertima u Ljubljani, Skoplju i ovih dana u Sarajevu dao ogroman doprinos boljem medjusobnom razumevanju i zblizavanju ljudi na prostorima bivse Jugoslavije.

J. B.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /