sreda, 11. februar 1998.

GLAVNI TUZILAC HASKOG SUDA LUIZ ARBUR KOD JUGOSLOVENSKOG MINISTRA PRAVDE

SRJ ne menja stav prema Tribunalu

Ministar Zoran Knezevic izjavio da ne postoje pravne pretpostavke za udovoljenje zahtevu za ekstradikciju jugoslovenskih drzavljana Sudu u Hagu. Tuzilac Arbur izrazila uverenje da ce SRJ dogradnjom pravne infrastrukture, ili na drugi nacin, omoguciti da se optuzeni pojave pred Tribunalom

Beograd, Beta. - Jugoslovenski ministar pravde Zoran Knezevic rekao je juce glavnom tuziocu Haskog tribunala Luiz Arbur da "ne postoje pravne pretpostavke za udovoljenje zahtevu za ekstradiciju" jugoslovenskih drzavljana tom Sudu.

Kako je saopstio je Savezni sekretarijata za informisanje, Knezevic je u razgovoru sa Arburovom u Beogradu rekao da zakonodavstvo SRJ omogucava gonjenje optuzenih pred Tribunalom i da su "nadlezni organi SRJ spremni da vode postupak za utvrdjivanje njihove krivicno- pravne odgovornosti, pri cemu im je neophodna podrska Medjunarodnog krivicnog suda u Hagu". U saopstenju se navodi da je Knezevic "istakao da je u interesu SRJ i Tribunala da svaki pocinilac krivicnog dela bude izveden pred lice pravde".

Tuzilac Medjunarodnog krivicnog suda u Hagu je "izrazila razumevanje za postojeca pravna ogranicenja, ali i ocekivanje da ce SRJ dogradnjom pravne infrastrukture, ili na drugi nacin, omoguciti da se optuzeni pojave pred Haskim tribunalom", kaze se u saopstenju. Zajednicki je ocenjeno, kako se navodi, da je saradnju SRJ i Haskog tribunala "korektna" i da "postoje mogucnosti za njeno prosirenje novim oblicima". Jugoslovenski ministar pravde je ponovio spremnost njegovog ministarstva da doprinese razvoju saradnje sa Haskim tribunalom u skladu sa obavezama koje je SRJ preuzela na medjunarodnom planu. Knezevic je istakao "neophodnost uravnotezenog pristupa" Tribunala "svim pociniocima krivicnih dela na prostorima prethodne Jugoslavije, sto ce doprineti nepristrasnosti istraga i ostvarivanju glavnog cilja Tribunala da se kazne svi pocinoci zlocina, ali i jacanju medjusobnog poverenja i saradnje SRJ i tribunala u Hagu", navodi se u saopstenju sa razgovora Knezevic-Arbur.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /