sreda, 11. februar 1998.

NEMACKI I AUSTRIJSKI AMBASADORI U PRISTINI

Rugova: Situacija naglo pogorsana

Pristina, Beta. - Lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova upozorio je juce nemackog ambasadora u Beogradu Vilfrida Grubera da je situacija na Kosovu “naglo pogorsana", posebno u nekoliko kosovskih opstina gde su koncentrisane jake policijske snage. Tokom razgovora u Pristini Rugova je kazao nemackom ambasadoru da su srpske vlasti pocele novu represivnu kampanju nasilja na Kosovu, saopstio je Kosovski informativni centar.

Lider kosovskih Albanaca je podsetio da je “narod Kosova odlucan i da se opredelio za mirno resenje problema Kosova" kao i da “rukovodstvo Albanaca na Kosovu cini sve da se izbegne moguci konflikt". Rugova je zatrazio vece angazovanje medjunarodne zajednice a pre svega SAD i Evropske unije.

Kako je saopstio KIC, Gruber je rekao da Kontakt grupa i Evropska unija cine napore da se konacno sprovede Dogovor o normalizaciji obrazovanja na albanskom jeziku na Kosovu. To bi, prema njegovim recima, bio prvi korak za stvaranje poverenja u pravcu mirovnog dijaloga.

Rugova je juce u Pristini razgovarao i sa austrijskim ambasadorom Volfgangom Petricem, koga je podsetio da je Kosovo jedna od osam bivsih federalnih jedinica jugoslovenske federacije i da je raspadom federacije stekla pravo da sama izabere put za buducnost. Rugova je podsetio da je od medjunarodne zajednice trazio medjunarodni privremeni civilni protektorat kao prelaznu fazu za pronalazenje mirnog resenja problema Kosova, kaze se u saopstenju KIC.

Mejdani za samoopredeljenje Kosova

Tirana, Beta. - Albanski predsednik Redzep Mejdani izjavio je tokom proslonedeljne posete SAD da je put za resavanje kosovskog problema “korak po korak ka samoopredeljenju", rekao je juce Mejdanijev portparol. Na pitanje novinara Bete da razjasni termin samoopredeljenje objasnjeno je da se radi o konceptu koji je prihvacen i u medjunarodnim dokumentima.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /