sreda, 11. februar 1998.

ZVANICNICI IZBEGAVAJU DA OBJASNE NEJASNOCE OKO DODELE FREKVENCIJA

Sumnja se da je oglas namenjen izabranim stanicama

Beograd. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Udruzenje za razvoj privatne radio- difuzije ni juce nisu iz Saveznog ministarstva za telekomunikacije uspeli da dobiju dodatna objasnjenja o konkursu za dodelu privremenih frekvencija. Obe udruzenja zatrazila su, naime, prijem kod ministra Dojcila Radojevica jer smatraju da je oglas nejasan i suprotan postojecim zakonskim pravilima.

Republicki ministar za informisanje Radimila Milentijevic takodje nije zelela da komentarise iznenadni konkurs, iako je samo dan pre njegovog objavljivanja tvrdila kako ne moze biti raspisan dok se ne usaglase savezni i republicki propisi iz ove oblasti. Oglas za dodelu frekvencija komentarisao je, medjutim, Vukoje Lukic, sekretar u Ministarstvu za informacije Srbije, napomenuvsi da savezni organi mogu da izdaju samo privremene dozvole za frekvencije, posto je za trajniju raspodelu frekvencija, prema Zakonu o radio- televiziji, nadlezna Vlada Srbije.

Ovu izjavu ANEM je ocenio zabrinjavajucom jer “potvrdjuje strahovanja da ce stanice koje i dobiju radio- frekvenciju ili TV kanal prema pravilima upravo raspisanog konkursa ostati nelegalne, a time i izlozene mogucnosti zatvaranja, sa aspekta vazecih republickih propisa". Slavica Corbic, predsednik Udruzenja za razvoj privatne radio-difuzija istice, pak, da konkurs ne pruza garancije ni da ce postojece stanice zadrzati frekvencije koje vec koriste.

Veran Matic, predsednik ANEM, ocenjuje da se, zbog pravnih nejasnoca u oglasu i Lukiceve izjave koja je unela nove nedoumice “stice utisak da je ceo oglas pripremljen tako da samo RTV stanice koje su unapred imale informaciju o oglasu mogu podneti potpune prijave".

O. Mamuzic

RADMILA MILENTIJEVIC NA RUCKU KOJI JE JUCE PRIREDILA ZA STRANE DIPLOMATE U BEOGRADU

“Gradjani Srbije danas izuzetno dobro informisani"

Beograd. - Ministar za informacije u Vladi Srbije prof. dr Radmila Milentijevic priredila je juce rucak za ambasadore zemalja clanica Evropske unije, kojem su prisustvovali i sefovi misija SAD, Ruske Federacije i Kanade u SRJ.

Za vreme rucka, do kojeg je doslo posedstvom ambasadora Velike Britanije gospodina Brajana Donelija, u svojstvu predsedavajuceg EU, razmotrena je opsta situacija u medijima u Srbiji i Predlog zakona o javnom informisanju, saopsteno je iz Ministarstva za informacije.

Ministar Milentijevic je upoznala diplomatske predstavnike sa naporima Vlade Srbije, a posebno Ministarstva za informacije, u ostvarivanju viseg stepena demokratizacije medija u nasoj zemlji, kaze se pored ostalog u tom saopstenju i dodaje da je “ministar za informacije ukazala na razlicitost sadasnje situacije u javnim glasilima od one od pre godinu dana, u vreme lokalnih izbora u Srbiji i naglasila da je danas tesko naci prostor u Republici na kojem nisu dostupne informacije iz vise razlicitih izvora, sto dokazuje da su gradjani Srbije izuzetno dobro i svestrano informisani."

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /