sreda, 11. februar 1998.

SKUPSTINA CRNE GORE: NASTAVLJENA RASPRAVA O - PROTEKLIM IZBORIMA

Ratko Vukotic ponovo izabran za predsednika Vrhovnog suda

"Bulatovicevci" ponovili optuzbe protiv Vukotica i sudske vlasti uopste. Kilibarda zahteva Milosevicevo izjasnjavanje o predsednickim izborima u Crnoj Gori

Podgorica. - Crnogorski parlament je juce, u nastavku vanredne sjednice, ponovo za predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore izabrao Ratka Vukotica, koji je bio jedini kandidat. Ponovnom izboru gospodina Vukotica ostro su se protivili poslanici DPS - Momir Bulatovic, koji su ponovili svoje ranije optuzbe protiv Vrhovnog suda i njegovog dosadasnjeg i buduceg predsjednika, a narocito one koje se odnose na ulogu Vrhovnog suda tokom predsjednickih izbora u Crnoj Gori. "Bulatovicevci", naime, vec dugo osporavaju odluke Vrhovnog suda kojima je, izmedju dva kruga izbora, upisano oko 14.000 novih gradjana u biracke spiskove. Te odluke sada sistematski ukida Savezni sud, a na inicijativu Saveznog drzavnog tuzioca za zastitu zakonitosti.

Kandidatura Ratka Vukotica bila je povod da poslanici iz dva sukobljena dijela nekada jedinstvenog DPS CG ponovo ukrste koplja oko predsjednickih izbora, sporeci se oko njihove validnosti, kao i oko demonstracija i nereda koji su prethodili inauguraciji novoizabranog predsjednika Republike Mila Djukanovica.

Ovu debatu iskoristio je predsjednik i poslanik Narodne stranke dr Novak Kilibarda da obnovi svoj predlog da crnogorski parlament uputi pismo predsjedniku SR Jugoslavije Slobodanu Milosevicu i od njega zahtijeva izjasnjenje o tome da li priznaje rezultat izbora za predsjednika Crne Gore. Ukoliko bi predsjednik MIlosevic odgovorio pozitivno to bi prema misljenju dr Kilibarde, uticalo na smanjenje politickih tenzija u Crnoj Gori. Ako bi odgovor bio negativan, onda bi, sugerisao je on, predsjednika Milosevica trebalo "ostaviti medjunarodnoj javnosti", a ovu zemlju "vjetrovima sa svih strana".

Predsjednik crnogorskog parlamenta Svetozar Marovic izjavio je, povodom Kilibardinog predloga, da ce inicijativu najozbiljnije shvatiti i razmisliti o nacinu njenog procesuiranja. Dodao je, pri tom, da predsjednik Milosevic ima na raspolaganju i trecu mogucnost, i da je vec koristi, a to je da o svemu cuti.

Tokom dijela rasprave koje se ticala protestnog mitinga u Podgorici i njegovih posljedica, poslanik DPS - MOmir Bulatovic, Predrag Bulatovic optuzio je policiju u KPD "Spuz" da je do krvi pretukla uhapsenog demonstranta Nedja Stanovica i pod prijetnjom da ce mu biti likvidirana djeca od njega zahtijevala da prizna kako je posjedovao bombu i "kalasnjikov".

Pomocnik ministra unutrasnjih poslova Zarko Sturanovic je, pri kraju jucerasnjeg dijela sjednice parlamenta, demantovao navode poslanika Bulatovica. On se, pri tom, pozvao na informaciju koju je dobio od direktora Zavoda za izvrsavanje krivicnih sankcija i nacelnika zatvora, kao i izjavu uhapsenog Stanovica, ali je obecao i podrobne podatke, cemu se kasnije pridruzio i potpredsjednik Vlade Asim Telacevic.

Poslanik Bulatovic je ostao pri ranijim tvrdnjama, precizirajuci da Stenovicevom advokatu sedam dana nije dozvoljeno da posjeti svog branjenika, a da ga je nasao pretucenog kada mu je, ipak, dozvoljena posjeta.

Crnogorski parlament je juce ponovo za svog sekretara izabrao Dusana Mrdovica, a sjednica ce biti nastavljena danas razmatranjem predloga zakona o birackim spiskovima.

D. Vukovic

Bozidar Martinovic sudija Ustavnog suda

Na predlog predsjednika Crne Gore Mila Djukanovica, crnogorski parlament je juce za sudiju Ustavnog suda Crne Gore izabrao Bozidara Martinovica, dosadasnjeg savjetnika predsjednika Ustavnog suda CG. Gospodin Martinovic je rodjen 2. avgusta 1937. godine na Cetinju, a od 1988. do 1995. godine vec je bio sudija republickog Ustavnog suda.

Ustavni sud CG je dugo radio u okrnjenom sastavu, posto ranije parlament nije izabrao Marka Lazarevica, kojeg je predlozio bivsi predsjednik Republike Momir Bulatovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /