cetvrtak, 12. februar 1998.

SKUPSTINA CRNE GORE - USVOJEN ZAKON O BIRACKIM SPISKOVIMA

Crnogorsko "dobar dan" Evropi

Za razliku od Zakona o birackim spiskovima, poslanicki klub DPS - Bulatovic nije spreman da podrzi predlozeni Zakon o javnom informisanju. Kilibarda poziva SAD, EU i MMF da Crnu Goru izuzmu od spoljnjeg zida sankcija

Podgorica. - Crna Gora je juce dobila novi Zakon o birackim spiskovima, koji je pripremljen u okviru visestranackog Strucnog tima, a formalno ga je parlamentu predlozio poslanik Narodne stranke Dragan Soc. Imajuci u vidu visok stepen saglasnosti svih poslanickih grupa, o predlogu zakona skoro i da nije vodjena rasprava. Glasanje je potvrdilo visoku saglasnost, posto su, izuzimajuci jednog poslanika, za predlozeni zakon i u cjelini i u pojedinostima glasali prisutni poslanici iz svih poslanickih grupa. Posto se glasalo tajno, ostalo je nejasno da li je onaj jedan glas protiv posljedica necije svjesne namjere ili greske prilikom pritiskanja testere.

Tokom pripreme Zakona o birackim spiskovima uvazena je vecina sugestija i preporuka eksperata OEBS-a, saopstio je poslanik Dragan Soc, inace clan Strucnog tima za izradu izborne zakonske infrastrukture. U medjuvremenu su uvazeni i predlozi politicke partije Momira Bulatovica, koji je, dok je jos bio predsjednik Crne Gore, vec usvojeni Zakon o birackim spiskovima vratio parlamentu na ponovno razmatranje.

U crnogorskom parlamentu je juce pocela debata i o predlogu Zakona o javnom informisanju, koji je, takodje, pripremljen u Strucnom timu uz pomoc eksperata OEBS-a. Ukljucujuci se u debatu, potpredsjednik crnogorske Vlade, "narodnjak" Predrag Drecun ocijenio je da ovim zakonom Crna Gora kaze "Dobar dan Evropo".

Juce usvojenim Zakonom o birackim spiskovima, predvidjeno je da se biracki spisak vodi za podrucje jedinice lokalne samouprave, te da se, potom, objedinjavaju u jedinstven, centralni biracki spisak. Zakonskom normom je odredjeno da se u biracki spisak upisuje: ime i prezime, datum i mjesto rodjenja, adresa prebivalista i maticni broj biraca, odnosno broj licne kartke, ukoliko gradjaninu nije odredjen maticni broj. Obaveza je nadleznog organa za vodjenje birackog spiska da u roku od sedam dana od dana raspsivanja izbora oglasi biracki spisak i obavjestava gradjane o mogucnosti uvida u njega, te preduzimanja radnji radi ispravki itd.

Novina u Zakonu o birackim spiskovima je da se biracki spisaka zakljucuje najkasnije 20 dana prije dana odredjenog za izbore, kao i to da po zakljucenju birackog spiska, upis, brisanje, izmjene, dopune i ispravke mogu biti vrsene samo na osnovu odluka Suda, u upravnom sporu, ali najkasnije pet dana prije dana odredjenog za odrzavanje izbora.

Na insistiranje predstavnika poslanickog kluba DPS - Momir Bulatovic u strucnom timu za pripremu izbornog zakonodavstva, prihvacen je amandman kojim se predstavnicima podnosioca izbornih lista omogucava da ostvare uvid u biracke spiskove i sluzbenu dokumentaciju organa, na osnovu koje se vrsio upis, brisanje, dopuna ili izmjena birackog spiska.

Dr Ranko Mujovic na celu Odbora za kontrolu SDB

Poslije ostavke Zorana Zizica, za novog predsjednika parlamentarnog Odbora za kontrolu rada SDB juce je izabran poslanik DPS CG dr Ranko Mujovic, a za novog clana Milan Bojanic, takodje poslanik DPS CG.

Psto je poslanik DPS - Momir Bulatovic, Zoran Zizic podnio ostavku i na funkciju predsjednika Odbora za medjunarodne odnose, na to mjesto je izabrana dr Milica Pejanovic-Djurisic, poslanik (i predsjednik) DPS CG.

Sto se tice Zakona o javnom informisanju, izostala je saglasnost svih parlamentarnih stranaka u strucnom timu, jer su socijalisti Momira Bulatovica bili misljenja da je stari zakon bolji, i da nema uslova da se sada pristupa radikalnim izmjenama u ovoj oblasti. Svoje neslaganje sa predlozenim tekstom zakona poslanici Bulatovicevog DPS-a izrazili su i juce tokom debate u parlamentu.

Preporucujuci predlog Zakona o javnom informisanju u ime grupe poslanika, kao formalnih predlagaca, poslanik LSCG Ranko Djonovic je skrenuo paznju za bitne novine, medju kojima je i ona da se strancima omogucava osnivanje javnog glasila u Crnoj Gori. Djonovic je naveo i to je da je, na sugestiju eksperata OEBS-a, iz predloga zakona izostavljeno poglavlje koje se odnosilo na zabranu rasturanja stampe, ostavljajuci da se tim pitanjima bavi sudska vlast. Nije, medjutim, prihvacena sugestija eksperata OEBS-a da se glavni urednik javnog glasila razrjesava trocetvrtinskom vecinom Programskog odbora, a bira dvotrecinskom, vec je i za jedno i za drugo predvidjena dvotrecinska vecina.

- Ovaj zakon je nasa legitimacija stvaranja prema svijetu, kazao je poslanik i lider Narodne stranke Novak Kilibarda. - Prihvatanje ovog zakona treba da uvjeri i SAD i Evropsku uniju i MMF, upravo sve institucije demokratskog svijeta, da se Crna Gora moze izuzeti od smrtonosnog zagrljaja spoljnjeg zida sankcija. A oni mogu naci mehanizme da se Crna Gora izuzme, i to ne dirajuci time u drzavni integritet SR Jugoslavije.

Protiveci se predvidjenim rjesenjima u Zakonu o javnom informisanju, poslanik iz DPS Momir Bulatovic, Vuksan Simonovic skrenuo je, uz ostalo, paznju na to da se uvodjenjem nadzornih odbora prosiruju ingerencije Vlade nad javnim medijima, a da se sastavom programskih odbora proteziraju stranacki interesi, i to nezavisno od njihovog politickog uticaja, cime se ugrozavaju prava gradjana na pravovremeno i objektivno informisanje i slobode medija.

D. V.

POSLANIK U VECU GRADJANA SKUPSTINE SRJ ZELIDRAG NIKCEVIC O NEDAVNIM PROTESTIMA U PODGORICI

Beg od narodnog nezadovoljstva

Podgorica. - Suprotno onome sto cujemo u medijima i Skupstini, sa velikom izvjesnoscu se moze reci da nedavni gradjanski protesti predstavljaju ozbiljan doprinos tzv. procesu demokratske emancipacije Crne Gore" - rekao je na jucerasnjoj konferenciji za novinare Zelidrag Nikcevic, poslanik Narodne stranke dr bozidara Bojovica, u Vijecu gradjana Skupstine SRJ.

Nikcevic smatra da su protekli dogadjaji "pokazali da je sa gradjanskim kukaviclukom zavrseno, i da je ogroman broj gradjana Crne Gore spreman da se za svoja prava i slobode bori nenasilnim sredstvima. "Sada se jasno vidi: samo u drustvu koje ne poznaje demokratske vrijednosti, samo u sistemu koji zaista pociva na lazi, neslobodi i nepravdi, zahtjev da izibori budu posteni, a mediji otvoreni, moze biti proglasen drzavnim udarom" - konstatovao je poslanik Nikcevic.

B. I. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /