cetvrtak, 12. februar 1998.

POVODOM "SLUCAJA RADOVANA VUKOVICA"

Drzavni tuzilac ukorio saveznog kolegu

Podgorica. - Povodom uputstva Vukasina Jokanovica, Saveznog drzavnog tuzioca, da Visi tuzilac u Podgorici odustane od krivicnog gonjenja Radovana Vukovica iz Podgorice, optuzenog za krivicno djelo ugrozavanja teritorijalne cjeline Crne Gore, juce je Jokanovicu pismo uputio Vladimir Susovic, Drzavni tuzilac Crne Gore. Jokanovic je prvo ukoren zbog toga sto se nije obratio Drzavnom tuziocu, kao jedino nadleznom u ovakvim slucajevima. Ne cineci to, Savezni drzavni tuzilac je, podvuceno je u pismu, vrijedjao i nipodastavao funkciju Drzavnog tuzioca Crne Gore.

Drzavni tuzilac Vladimir Susovic je, nakon detaljnog preducavanja relevantnih cinjenica u vezi sa hapsenjem i optuzivanjem Radovana Vukovica, izrazio cinjenicu da je Savezni drzavni tuzilac, "kod ovakvog cinjenicnog stanja", a bez konsultacija sa Susovicem, donio zakljucak o potrebi odustajanja od krivicnog gonjenja.

- Uvazavajuci Vas zahtijev, i ne zeleci da icim remetim pravni sistem SRJ, a uvazavajuci pravosudne organe Crne Gore, makar sto se ne slazem sa Vasom ocjenom, postujuci Vasa ustavna ovlascenja u skladu sa cl. 111 st. 2 Ustava SRJ, dostavljam Vam predmet okrivljenog Vukovic Radovana, da prema Vasoj ocjeni i nahodjenju preduzmete krivicno gonjenje ili odustanak od gonjenja, jer Drzavni tuzilac Crne Gore ne moze protivno svojim strucnim uvjerenjima i svojoj strucnoj savjesti, i pored dobre volje, da postupi po Vasem "uputstvu"... kaze se, pred ostalog, na kraju Susevicevog pisma Saveznom drzavnom tuziocu Jokanovicu.

D. V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /