cetvrtak, 12. februar 1998.

LIDERI KOALICIJE "VOJVODINA" TVRDE

Ilegalna mobilizacija u Vojvodini

Imam neoborive dokaze da se mobilizacija u Vojvodini sprovodi i da su na navodnu vojnu vezbu pozvani pripadnici specijalnih i tenkovskih jedinica i vojne policije, rekao je Nenad Canak

Novi Sad.- Lideri koalicije "Vojvodina" Nenad Canak i Miodrag Isakov optuzili su vojne vlasti u Beogradu da uz pomoc lokalne policije sprovode ilegalnu mobilizaciju rezervista u Vojvodini. Oni su na konferenciji za stampu juce u Novom Sadu izjavili da ne iskljucuju mogucnost da se mobilizacija obavlja bez znanja lokalnih vojnih vlasti.

- Imam neoborive dokaze da se mobilizacija sprovodi i da su na navodnu vojnu vezbu pozvani pripadnici specijalnih i tenkovskih jedinica i vojne policije - rekao je Canak. On je precizirao da poseduje kopije vojnih knjizica u kojima je upisano da su njihovi vlasnici bili na vojnoj vezbi od 8. decembra prosle godine do 4. februara ove godine. Isto tako, on tvrdi da ima i dokaze da se i dalje upucuju pozivi rezervistima pomenuta tri roda vojske.

Canak je objasnio da ove pozive na, kako je rekao, navodnu vojnu vezbu smatra ilegalnim jer se, po Ustavu zemlje, mobilizacija sprovodi samo na osnovu javno objavljene ratne opasnosti ili ugrozenosti poretka u zemlji, a to do sada nije ucinjeno.

- I mene su, svojevremeno, pozvali na vojnu vezbu pa sam bio bacen na ratista u Hrvatskoj - rekao je Canak i dodao da ni dan danas nema pouzdanih podataka koliko je ovdasnjih rezervisata poginulo kod Vukovara ili u Bosni. On je bio kategorican u tvrdnji da njegova stranka "nece dozvoliti da se to ponovi na Kosovu".

Na pitanje novinara zasto je dva dana ranije, na prethodnoj konferenciji za stampu, izjavio da "nema mobilizacije" i da su "novinari naduvali tu stvar", Canak je odgovorio da je u pitanju nesporazum. Jer, kako je naglasio, on je tada samo preneo tvrdnju komandanta Vojnog okruga Novi Sad, pukovnika Ljubise Manastirca, da vesti o mobilizaciji nisu tacne.

- Kasnije se ispostavilo da demanti pukovnika Manastirca nije u skladu sa onim sto se dogadjalo u vojnoj oblasti u kojoj je on komandant - rekao je Canak i to naveo kao jos jedan dokaz da, izgleda, lokalne vojne vlasti u Vojvodini nisu obavestene o aktivnostima koje preduzimaju njima nadredjene komande u Beogradu.

Canak je dodao da to nije nista neobicno i izuzetno jer su se, kako je rekao, slicne stvari dogadjale i ranije, a narocito u periodu izmedju 1988. i 1989. godine kada je tadasnji lider Albanaca na Kosovu Azem Vlasi bio u zatvoru.

Canak i Isakov su zakljucili da ce "stvar o mobilizaciji rezervista u Vojvodini svakako isterati na cistac" i najavili da bi to moglo da bude za nekoliko dana.

J. Briza

KOALICIJA "VOJVODINA" IZ PANCEVA OSUDILA IZJAVU NENADA CANKA O MOBILIZACIJI U VOJVODINI

Neodgovorno uznemiravanje javnosti

Beograd, FoNet. - Koalicija "Vojvodina" iz Panceva ocenila je juce da je izjava predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Canka da se u Vojvodini mobilisu rezervisti i salju u rat na Kosovu "neodgovorno uznemiravanje javnosti".

"Kao sto je prosle godine neistinama zastrasivao Novosadjane da neko hoce da im srusi Petrovaradinsku tvrdjavu, tako Canak sada zastrasuje narod laznim senzacionalnim vestima o mobilizaciji kako bi trikovima podigao nisku popularnost svoje male partije", istice se u saopstenju Koalicije. Naglasavajuci da se "problem Kosova, uz dobru volju i odgovornost politicara moze resavati u okviru integriteta Srbije", koalicija "Vojvodina" optuzuje Canka da se, "huskajuci na rat na Kosovu", "igra i sa sudbinom Vojvodine, posebno Backe i Srema", na koje "neke susedne drzave" imaju teritorijalne pretenzije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /