cetvrtak, 12. februar 1998.

SRPSKA RADIKALNA STRANKA O ULASKU U NOVU VLADU SRBIJE

Ni sa levicom ni sa SPO

Raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora najbolji izlaz iz postojece situacije, ocenio predsednik SRS Vojislav Seselj

Beograd. - Predsednik Srpske radikalne stranke, Vojislav Seselj demantovao je na jucerasnjoj konferenciji za novinare informacije prema kojima ta stranka namerava da podrzi manjinsku vladu levice i istakao da ni "tehnicka prelazna vlada" SRS i SPO, za koju se zalaze Vuk Draskovic, nije moguca. Upozoravajuci levi blok da bi od koalicije sa SPO mogli imati samo stetu, a Vlada ne bi mogla dugo trajati, Seselj je rekao da su pregovori levice i SPO zapali u krizu i istakao da su, ako nema koncentracione vlade cetiri stranke, izbori najbolje resenje za postojecu situaciju.

- Draskovic je ocekivao da cemo se zaleteti i prihvatiti njegovu ponudu, pa da mu cena skoci kod socijalista i dobije dva-tri miliona vise - rekao je Seselj, podsecajuci da je "SPO mesecima odbijao saradnju sa radikalima".

Prema njegovom misljenju, za formiranje vlade SRS i SPO najvise se zalazu stranke koje su bojkotovale izbore, smatrajuci da "svako ko se udruzi sa SPO mora propasti, tako da bi one ostale same na politickoj sceni". Isticuci da se "zemlja trenutno nalazi u stanju koje podseca na diktaturu", te da je Milan Milutinovic do sada morao dati makar prvi predlog mandatara republicke vlade, Seselj je ocenio da je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora najbolji izlaz iz postojece situacije.

- Realno je da se vanredni izbori odrze u maju, ako zaista propadnu pregovori levice i SPO. Ako ipak uspeju da formiraju vladu, izbori bi se mogli odrzati krajem godine, kada se posvadjaju - naglasio je Seselj, dodajuci da su "odavno sazreli uslovi za odrzavanje vanrednih lokalnih izbora".

Isticuci da je u svetskoj parlamentarnoj praksi uobicajeno da posle odrzavanja izbora dotadasnja vlada ima samo status otpravnika poslova, odnosno vlade u ostavci, Seselj je rekao da takva vlada nije imala pravo da donosi Uredbu o finansijskoj disciplini i ocenio da bi taj akt morao pasti pred Ustavnim sudom.

V.D.

Saradnja sa DS, DSS i SPO-Zajedno

Potvrdjujuci informaciju "Nase Borbe" o susretu sa Zoranom Djindjicem, predsednikom Demokratske stranke odrzanom u utorak, Seselj je juce najavio mogucnost intenziviranja saradnje ne samo sa DS, vec i sa DSS i SPO-Zajedno Velimira Ilica i dodao da su "razliciti oblici saradnje moguci i na vanrednim parlamentarnim izborima".

Seselj je istakao da razgovor sa Djindjicem nije bio oficijelne prirode da bi potom dodao da ce se "sve videti na sednici Skupstine Beograda". Prema njegovim recima, oko budzeta jos nije postignut dogovor (radikali ce glasati protiv) ali su po drugim pitanjima usaglaseni stavovi. "Bice smenjen Aleksandar Cotric i jos po neko", rekao je on i dodao da "oko gradonacelnika nista nije definitivno dogovoreno, ali nista nije ni iskljuceno". Seselj je saopstio i da ce radikali prihvatiti predlog DS o izboru jos jednog potpredsednika beogradske skupstine.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /