cetvrtak, 12. februar 1998.

NASTAVLJA SE POLEMIKA CELNIKA SDA CRNE GORE

Sukob koncepcija ili licnosti

Rifat Veskovic, potpredsedni,, zamera predsedniku SDA Harunu Hadzicu sto se kandidovao na predsednickim izborima, a Hadzic Veskovicu spocitava samoinicijativno prihvatanje mesta ministra ekologije

Podgorica. - Dok predsjednik Harun Hadzic tvrdi da u Stranci demokratske akcije Crne Gore "nema sukoba" i da oni nijesu koncepcijske prirode dotle potpredsjednik Rifat Veskovic odgovorno izjavljuje da se "ne radi ni o kakvom licnom sukobu" u rukovodstvu, vec o "koncepcijskim nesuglasicama koje datiraju unazad godinu dana, odnosno od momenta kada su demokratski procesi zahvatili Crnu Goru".

"Taj proces je, kao sto se zna, prvo zahvatio DPS i podijelio je na reformsku i retrogradnu struju. Zatim je na red dosla Narodna stranka, da bi se to, na kraju, dogodilo i SDA" kaze Veskovic, konstatujuci da odavno u clanstvu ove partije postoji misljenje da njen sadasnji program nije u interesu muslimansko- bosnjackog naroda u Crnoj Gori.

Tvrdnju lidera Haruna Hadzica da se radi o licnom sukobu, Veskovic demantuje cinjenicom da se nece kandidovati ni za kakvu vodecu ulogu u stranci, vec da, zajedno sa Hadzicem odlazi iz rukovodstva. "Trazicemo neka nova imena koja ce zadovoljiti potrebe sto veceg dijela clanstva kako bi se stranka omasovila i postigla sto bolji uspjeh" - naglasava Veskovic, dodajuci da je na proslim izborima njegova partija "prosla strahovito lose".

Ugljaninov uticaj

"Svi ovi postupci stete interesima muslimansko-bosnjackog naroda u Crnoj Gori i reformskim snagama, ali osovina Ugljanin-Hadzic nastavlja da djeluje. Na srecu, ubijedjen sam da njihovo misljenje nije vecinsko medju nasim narodom i organima stranke" - naglasava Rifat Veskovic.

On misli da "sa sadasnjim trendom i potezima koje vuce predsjednik Hadzic nemaju kud ici na predstojece parlamentarne izbore", spocitavajuci predsjedniku neprincipijelno djelovanje prilikom kandidovanja za predsjednicku funkciju Crne Gore prosle godine. Kad je, shodno sporazumu s vladajucom partijom, trebalo jedinstveno podrzati kandidaturu Mila Djukanovica, Muslimansko nacionalno vijece Sandzaka istaklo je predlog Haruna Hadzica. "Dakle, neko je sa strane pokusao da razbije reformski blok oduzimanjem jednog broja glasaca gospodinu Djukanovicu i na taj nacin pomazuci gospodinu Bulatovicu" - konstatuje Veskovic, navodeci i druge nerazumne poteze MNVS, kao sto je zathev da se, na kraju, ne da nikome glas i slicno.

Na drugoj strani, Harun Hadzic naglasava da se "gospodin Veskovic samovoljno dogovorio sa gospodinom Vujanovicem da SDA dobije Ministarstvo ekologije, sto je protivno odluci Glavnog odbora". Na Veskovicevu konstataciju da je "po necijem nalogu napravio incident u Skupstini Crne Gore", Hadzic naglasava da "nema nikakvog tutora" i da on "sve radi u okviru programa stranke i odluka njenih organa".

Predsjednik Hadzic najavljuje sjednicu Predsjednistva SDA Crne Gore u subotu, uvjeren da Veskovic ni u Predsjednistvu ni u bilo kom drugom organu nema vecinu.

B. I. Milicic

Veskovic zaobisao predsjednika

"Nije bilo u redu da gospodin Vujanovic dogovara ulazak SDA u vladu sa gospodinom Veskovicem. To se radi s predsjednikom stranke, na osnovu odluke organa. Inace, Veskovic je odstupio od odluka GO i s premijerom dogovorio ministarsko mjesto iz ekologije" - tvrdi Harun Hadzic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /