cetvrtak, 12. februar 1998.

DR KONSTANTIN OBRADOVIC POVODOM IZJAVE SAVEZNOG MINISTRA PRAVDE TUZIOCU HASKOG TRIBUNALA

Medjunarodne obaveze jace od unutrasnjeg prava

Slazem se s ministrom da bi lica optuzena za ratne zlocine trebalo izvesti i ovde pred lice pravde, sto je uostalom, starija obaveza koju smo prihvatili ratifikujuci Zenevsku konvenciju

Savezni ministar pravde Zoran Knezevic ponovio je glavnom tuziocu haskog Tribunala Luiz Arbur, da SRJ ne menja stav prema izrucenjima i sudjenjima optuzenima za ratne zlocine. To, prema recima ministra, prakticno znaci "da ne postoje pravne pretpostavke za udovoljavanje zahteva za ekstradiciju jugoslovenskih drzavljana tom sudu". Knezevic je, izmedju ostalog, dodao i da su nadlezni organi SRJ spremni da vode postupak za utvrdjivanje krivicno-pravne odgovornosti osumnjicenih i optuzenih.

Koliko je ovaj stav u skladu s medjunarodnim dokumentima koje je Jugoslavija ratifikovala, za "Nasu Borbu" tumaci dr Konstantin Obradovic, ekspert medjunarodnog prava.

- U svetu je odavno prihvaceno da su medjunarodne obaveze jace od unutrasnjeg prava. Jos 1920. Medjunarodni sud u Hagu doneo je tridesetak presuda u kojima se zastupa ovo misljenje. Dakle, ustavne odredbe nisu nikakva prepreka izrucenju optuzenih.

Medjutim, dodaje dr Obradovic, slazem se sa ministrom da bi lica optuzena za ratne zlocine trebalo izvesti i ovde pred lice pravde, sto je uostalom, starija obaveza koju smo prihvatili ratifikujuci Zenevsku konvenciju. Svakako, moze se postaviti jedno vazno pitanje kada se zna da su mediji od pocetka rata izvestavali o zlocinima i zlocincima medju kojima je, po svemu sudeci, bilo i pripadnika tadasnje JNA. Dakle, zbog cega do sada tim ljudima nije pocelo da se sudi iako se zna da nepreduzimanje tih mera znaci prekrsaj medjunarodnog prava.

Dobija se utisak, zakljucuje nas sagovornik, da se SRJ nalazi u situaciji onog coveka iz vica koji se neprestano molio Bogu da dobije na lutriji sve do dana kada je iza crkvenog oltara cuo glas: "Pa, kupi vec jednom loz".

B. O. I.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /