cetvrtak, 12. februar 1998.

VISI TUZILAC U PODGORICI POKRENUO KRIVICNI POSTUPAK PROTIV ORGANIZATORA JANUARSKOG PROTESTA

Optuzeni Bulatovic, Zizic, Bojovic i Vujosevic

Podnet i zahtev za istrazni postupak protiv Momira Bulatovica zbog osnovane sumnje da je nekim odlukama o pomilovanju prekoracio ovlascenja dok je bio predsednik Crne Gore. Tuzilac trazi skidanje poslanickih imuniteta Vujosevicu, Zizicu i Bojovicu

Podgorica. - Na osnovu krivicne prijave Centra bezbjednosti Podgorica, krivicne prijave grupe gradjana i dokaza do kojih je sam dosao u predkrivicnom postupku, Visi tuzilac u Podgorici Bozidar Vukcevic ocijenio je da postoji osnovana sumnja da su Slobodan Vujosevic, Bozidar Bojovic, Zoran Zizic i Momir Bulatovic najodgovorniji clanovi Organizatorskog odbora Velikog narodnog mitinga u Podgorici odrzanog 14. januara ove godine.

Prema navodima tuzioca Vukcevica, oni su "ostvarili elemente krivicnog djela" (napad na ustavno uredjenje iz clana 114. u vezi sa clanom 139. stav 1 KZ SRJ) zato sto su prilikom demonstracija na zgradu Vlade Crne Gore "izazvali opasnost za zivote ljudi i imovinu velikog obima".

Posto su Vujosevic, Bojovic i Zizic poslanici u saveznom i republickom parlamentu, visi tuzilac je zatrazio od tih skupstina da skidanjem poslanickog imuniteta omoguce pokretanje krivicnog postupka protiv njih. On smatra da Momir Bulatovic u vrijeme radnje krivicnog djela nije bio predsjednik Republike Crne Gore.

Saopsteno je takodje da je Osnovni tuzilac u Podgorici juce podnio Osnovnom sudu - Istraznom sudiji u Podgorici zahtjev za sprovodjenje istrage protiv Momira Bulatovica zbog osnovane sumnje da je prilikom donosenja odluka o pomilovanju prekoracio granice sluzbenog ovlascenja dok je bio predsjednik Crne Gore.

Smatra se, naime, da je Bulatovic 19. decembra 1995. godine, kao sluzbeno lice, prekoracio granice sluzbenog ovlascenja zato sto je pomilovao 21 clana Stranke demokratske akcije, koji su presudom Viseg suda u Bijelom Polju oglaseni krivim i osudjeni zbog krivicnog djela ugrozavanja teritorijalne cjeline SRJ. Naglasava se da je odluku o pomilovanju ovih lica mogao da donese iskljucivo predsjednik SRJ.

Za vrijeme predsjednicke kampanje Bulatovic je u tri navrata iskoristio svoj sluzbeni polozaj i donio dvije odluke o pomilovanju - i to Nine Otasevic iz Podgorice osudjene na kaznu zatvora u trajanju od sest mjeseci i Slobodana Novakovica iz Podgorice osudjenog na kaznu zatvora u trajanju od tri godine i sest mjeseci. Istovremeno, Bulatovic je "samoinicijativno" donio odluku da se Miodrag Davidovic iz Niksica, protiv koga je bio pokrenut postupak zbog krivicnog djela zloupotrebe sluzbenog polozaja, oslobadja krivicnog gonjenja, cime je, kako se konstatuje, "radi licnih i politickih interesa, te angazovanja ovih lica u kampanji na njegovoj strani, sebi i ovim licima pribavio korist".

B. I. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /