cetvrtak, 12. februar 1998.

UGROZENA STRANA ULAGANJA

Ino partneri traze tumacenje vlade

Nova Uredba Vlade Srbije o merama finansijske discipline mogla bi uticati cak i na strana ulaganja koja su, fakticki, bila vec zavrsen posao pre najnovije intervencije vlade, saznaje "Nasa Borba" od pravnog savetnika jedne americke firme zainteresovane za ulaganja u nasoj zemlji.

Prema njegovim recima, u pitanju je kompanija koja je vec napravila dogovor s jednom domacom bankom o zajednickim ulaganjima, a dva resorna ministra saglasila su se s poslom o kome je rec.

Nakon donosenja Uredbe, medjutim, nastao je problem u realizaciji dogovora, jer bi, zahvaljujuci mogucnosti njenog sirokog tumacenja, strani ulagaci mogli izgubiti sigurnost hoce li ulozena sredstva biti namenski koriscena, ili ce odlukom Narodne banke biti preusmerena. "Ako se podzakonskim aktom mogu diskvalifikovati Savezni i republicki ustavi, te brojni zakoni, kakvoj se sigurnosti mogu nadati inostrani ulagaci" pita nas sagovornik.

Isticuci da bi u celoj prici, bez sumnje, najvise bile ostecene domace firme, nas sagovornik u ime stranih ulagaca koje zastupa, od republicke vlade zahteva da do kraja februara izadje s jasnim tumacenjem sporne Uredbe kao paradrzavne postave.

B. O. I.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /