cetvrtak, 12. februar 1998.

SVEDSKI DIPLOMATA JERAN BJELERSTET O SVOM ISKUSTVU TOKOM RATA U BOSNI

Precutkuju se jos dva rata

Svi su se fokusirali na dogadjaje u Sarajevu, a nista manje strasna bila su stradanja civila u Mostaru, Vitezu, Stocu, Capljini. Danasnji premijer Federacije bio je u to vreme politicki najodgovornija licnost za Mostar

Na medjunarodnoj konferenciji o Bosni nakon okoncanja mandata Sfora, odrzanoj nedavno u Becu, raspravljalo se o radu haskog Tribunala i sudjenju okrivljenim za ratne zlocine. Svedski diplomata Jeran Bjelerstet koji je u Bosni proveo dve godine, uglavnom na podrucju Mostara i Bihaca, postavio je nekoliko provokativnih teza ucesnicima skupa u Becu, a medju njima i doskorasnjem glavnom tuziocu, Ricardu Goldstonu.

- Politicki je vazno da Karadzic ode na sudjenje u Hag. To jos ne znaci da je on ratni zlocinac, kako ga mnogi, pa i sam gospodin Goldston, ovde kvalifikuju. Ako hocemo strogo pravno da se izrazavamo, on je samo optuzen za ratne zlocine, kaze u razgovoru za "Nasu Borbu" gospodin Bjelerstet, pojasnjavajuci svoju skepsu prema uspehu Tribunala u Hagu.

"Okrivljenih bi trebalo da bude daleko vise" - dodaje on. "I pored toga sto je okrivljeno manje osoba nego sto bi trebalo da bude, ne verujem da ce se svima njima tako lako suditi. Kada je o Karadzicu rec, gotovo da je iskljuceno da su vlade zapadnih zemalja zaista ozbiljno spremne da zrtvuju zivote svojih vojnika da bi hapsili Karadzica", tvrdi nas sagovornik.

Biltova knjiga

Uskoro bi trebalo da se knjiga predjasnjeg visokog predstavnika za Bosnu Karla Bilta o tim dogadjajima pojavi i na engleskom jeziku. Na svedskom je knjiga objavljena u novembru prosle godine. Izmedju svedskog i engleskog izdanja postoji velika razlika u obimu. Biltova knjiga na svedskom ima 450 strana, a na engleskom 250.

"Rat u Bosni je imao mnogo kompleksniju prirodu. To nije jedan rat, kako mnogi o njemu govore. Za mene, u Bosni su vodjena tri rata. Jedan rat je onaj u kojem su Srbi protivnici drugim stranama. Drugi rat je onaj rat koji je vodjen u centralnoj Bosni, treci rat je rat koji je vodjen oko bihackog dzepa. Poslednja dva "rata" kao da su zanemarena, mada sam video da su neki dogadjaji u njima suroviji i tezi nego sto su to oni koji su siroko medijski poznati i o kojima se mnogo govori. Svi govore o Sarajevu, ali gotovo niko o Mostaru u kojem sam ja bio nekoliko puta tokom bombardovanja i koji je temeljno razrusen. U to vreme, oko Mostara postojali su logori za Muslimane i Srbe, uz mnogobrojne zrtve. Covek koji je u to vreme bio politicki najodgovorniji za taj region, kao predsednik Vlade Herceg Bosne, danas je predsednik Vlade BH federacije. Ovo ne moze da ne stvori zabunu o nekim aspektima sudjenja za ratne zlocine. Verovatno je politicko pitanje zasto je to tako, ali ono je povezano sa emocijama ljudi, koje ne mozete spreciti da se pitaju zasto je to tako.

U centralnoj Bosni, u Vitezu, ubijeno je oko 1000 ljudi koji su prethodno bili zarobljeni. Ni o tome niko ne govori. Sledeca podrucja, s ne manje surovih dogadjaja, bili su Stolac i Capljina.

Treci rat, vodjen oko Bihaca, nakon sto je Abdic proglasio nezavisnost i kasnije konstantne borbe koje su vodjene, rezultirale su velikim stradanjem civila. Povodom ove teme otvorene su tri diskusije: pravna, politicka i moralna. Izmedju njih mora da postoji korelacija, a ne moze biti opravdano da politicka dimenzija ospori ili negira moralnu, zakljucuje Jeran Bjelerstet.

D. Bisenic

Najbolje bi bilo da Karadzica uhapse vlasti RS

Sudjenje u Hagu i rad Tribunala veoma su vazan, ali i skup posao. Kada sam naveo teskoce u vezi s Karadzicem, ali i neophodnost da se pojavi na sudu, mora se postaviti i pitanje nacina na koji bi se to izvelo ukoliko on nece dobrovoljno da ide. Najbolje bi bilo da ga uhapse vlasti Republike Srpske jer bi to celom pitanju dalo sasvim drugu dimenziju. Ukoliko bi to radio Sfor ili druge medjunarodne snage, postavilo bi se pitanje njihovog mandata, ali i buduceg polozaja medjunarodnih snaga.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /