cetvrtak, 12. februar 1998.

OBJAVLJENE SABRANE PESME DESANKE MAKSIMOVIC U OSAM KNJIGA

Pesnik uma i senzibilnosti

U knjizarskim izlozima nedavno su se pojavile Sabrane pesme Desanke Maksimovic, kojim je povodom prosle nedelje u Zaduzbini Ilije M. Kolarca odrzano svecano knjizevno vece na kojem su slovo o poeziji i zivotu Desanke Maksimovic dali nasi istaknuti kriticari. Dela "lirskog Njegosa", kako je Desanka Maksimovic tada nazvana, objavljena su u osam knjiga, a njihov priredjivac je Miroslav Egeric. "Sabrane pesme", izuzetno dobro opremljene, cine: "Zeleni vitez", "Pesnik i zavicaj", "Trazim pomilovanje", "Nemam vise vremena", "Pamticu sve", "Zovina svirala", "Pesme za decu" i "Ozon zavicaja".

"Zovinu sviralu", osim pesama Desanke Maksimovic, cini i nekoliko segmenata ciji je cilj da citaoca bolje upoznaju s njenim stvaralastvom i zivotnim putem. Tu su pogovor priredjivaca Miroslava Egerica "Pesnistvo Desanke Maksimovic - Prizori lirske dobrote i samilosti", zatim izvod iz kritike o pesnistvu pisca "Krvave bajke", potom hronologija zivota i rada, te selektivna bibliografija pesnickih knjiga i selektivna literatura o Desanki Maksimovic.

Egericev pogovor vodic je kroz sumu motiva nase pesnikinje. Kako kaze Egeric, "jedan pogled, sverazumevajuci, sveprastajuci, prema svetu, milostiv, poverljivo prisan, delikatno ispovedan, pogled u kojem je - kako se izvrsno reklo 'domovina prastanja i svetlih cuda' uvek je u njenoj poeziji kretao od jezgra lirskog subjekta do sveta, oglasavajuci da je covek slab, smrtan, podlozan razvejavanju", dodajuci da je "nad prostorima cutanja i tajne pevala nekako vedro-melanholicno, ako se ove dve reci ne bune takvom spajanju, uverena da je zivot svagda mocniji od nase misli o njemu i slozeniji od nasih osecanja njegove vrtloznosti i prostiranja". Egeric potom govori o nekolikim motivima koji znacajno obelezavaju njeno delo: uvek isticanim motivima prirode i ljubavi, ali i motivima poboznosti, "milosti za zivot", smrti i ljudske prolaznosti.

Egeric je pokusao da odgovori na pitanje zasto je Desanka Maksimovic "apsolutni pesnik", kako je nazvao Slobodan Rakitic. Apsolutno u njenoj poeziji je u "zivom radu dozivljaja, uma i senzibilnosti, postignutog izuzetnom osetljivoscu fantazije", kaze Egeric. "Ono sto vidi ukupnost covekovog trosnog zivota, sto gleda celu klavijaturu covekovog zivljenja, birajuci dobro i samilost, a protiv zla i nasilja u tom ogromnom mnostvu zivotnih elemenata", to je "tesko odrediva snaga koju je Desanka Maksimovic imala u izobilju."

R. S.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /