cetvrtak, 12. februar 1998.

IZVRSNI ODBOR SKUPSTINE BEOGRADA

Usvojen budzet grada

Budzet grada prednost daje drustvenim delatnostima i razvoju komunalnih preduzeca

Ukupni prihodi budzeta grada Beograda u ovoj godini su 2.392.922.000 dinara dok ce iznos za finansiranje javnih rashoda budzeta gradskih opstina biti 257.078.000 dinara usvojeno je na jucerasnjoj sednici Izvrsnog odbora Skupstine Beograda. Ovogodisnji budzet grada Beograda je prednost dao drustvenim delatnostima i razvoju javno-komunalnih preduzeca ali nece, buduci da, para nema dovoljno, zadovoljiti nikog od korisnika budzeta, culo se na sednici. Aleksandar Milutinovic potpredsednik Izvrsnog odbora je rekao da bi za ozivljavanje javno-komunalnih preduzeca Beograd morao da ima godisnji budzet od najmanje milijardu maraka. Milutinovic je izrazio nadu da ce se u aprilu i maju uraditi rebalans budzeta.

Tvrtko Gavranovic gradski sekretar za saobracaj govorio je o onome sto ce Gradski sekretarijat uraditi radi poboljsanja stanja javno gradskog prevoza. Sekretarijat je usvojio principe na kojima ce pocivati buduci rad. Ponudjeni kapaciteti bice ravnomerno rasporedjeni kao dopuna vec postojecim gradskim linijama (vodeci racuna o registrovanom broju vozila GSP). Naplata prevoza ostvarivace se pojedinacnim kartama cija cena ne sme da bude veca od cetiri dinara. Resenja za privatne gradske prevoznike izdavace se do 1. juna ove godine. Prema recima Gavranovica, u linijskom prevozu putnika prema postojecim uslovima, ne sme da se ukljuci vise od 250 autobusa koji bi saobracali uz vec postojeca vozila GSP i "Laste".Ovakvo stanje bi trebalo da bude u narednih pet meseci.

Gavranovic je najavio i izradu Projekta sistema javnog gradskog putnickog prevoza u Beogradu. Ovim Projektom ce se analizirati i praksa u svetu, postojeci popisi, izmene i dopune propisa, ucesce Grada i Republike u odrzavanju sistema javnog prevoza, izmene i dopune jedinstvenog tarifnog sistema, troskovi funkcionisanja, postojece stanje GSP i njegova transformacija i strategija razvoja. Za izradu Projekta sekretarijat za saobracaj ce angazovati timove specijalista za pojedine oblasti: gradski prevoz, tehnicko odrzavanje i eksploatacija vozila, organizacija mreze linija... Rok zavrsetka Projekta ne sme biti duzi od sest meseci uz uslov da se za tri meseca dobiju predlozi za strategiju daljeg razvoja i opredeljenje grada za izbor osnovnih vidova transporta (sinski, trolejbus i autobus). Sekretarijat za saobracaj ce predloziti Izvrsnom odboru Skupstine Beograda sastav radnih timova, projektni zadatak, dinamiku realizacije po etapama i cenu. Izlaganje gradskog sekretara za saobracaj odnosno informaciju o ukljucivanju drugih prevoznika u javni gradski linijski prevoz u Beogradu, Izvrsni odbor je prihvatio.

Prihvacena je i odluka o placanju naknade za koriscenje komunalnih dobara od opsteg interesa, po stopi od cetiri odsto kao i odluka o izmenama odluke o posebnoj naknadi za odrzavanje stambenih zgrada.

N.R.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /