cetvrtak, 12. februar 1998.

ZAHTEV BORA BOSICA

Vasica predati vlastima RS

Pale, Beta. - Kopredsedavajuci Saveta ministara BiH Boro Bosic posetio je juce, u pratnji medjunarodne policije, u Centralnom zatvoru u Sarajevu Gorana Vasica koga je uhapsila policija Federacije BiH.

Vasic je uhapsen 6. februara u Sarajevu, na medjuentitetskoj liniji razdvajanja u naselju Dobrinja. Kantonalni sud u Sarajevu ga tereti za ubistvo bivseg potpredsednika bosanske vlade Hakije Turajlica 1993. godine. Vasic je prilikom hapsenja pretucen.

Posle razgovora sa Vasicem, Bosic se u Lukavici obratio okupljenim gradjanima, prenoseci im sadrzaj pisma koje je uputio predstavnicima medjunarodne zajednice, a u kome trazi da uhapseni Srbin bude predat vlastima Republike Srpske.

Kako je rekao, u pismu upucenom "svim relevantnim medjunarodnim faktorima", zatrazeno je da se na odgovornost pozovu svi koji su umesani u hapsenje Vasica". Vasic je uputio pismo zameniku visokog predstavnika Zaku Klajnu, komandantu Sfora generalu Eriku Sinsekiju, specijalnom izaslaniku generalnog sekretara UN u BiH Elizabet Ren i komandantu IPTF-a Manfredu Zajtneru u kome se zahteva da protiv vlasti FBiH budu "preduzete stroge sankcije" zbog "grubog narusavanja Dejtonskog sporazuma".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /