cetvrtak, 12. februar 1998.

NALOG HASKOG TRIBUNALA VLASTIMA REPUBLIKE SRPSKE

Sudije stite Tadica od njegove drzave

Vlasti RS do sada nisu odgovorile na zahtev advokata da se ispitaju svedoci koji bi potvrdili njegov alibi

Hag. - Zalbeno vece haskog Tribunala izdalo je formalni nalog vlastima Republike Srpske da pomognu odbrani Duska Tadica, gradjanina Republike Srpske osudjenog na 20 godina zatvora zbog ucesca u progonu nesrpskog stanovnistva opstine Prijedor. U nalogu se od banjaluckih vlasti zahteva da do 2. marta ove godine Tadicevim braniocima dostave precizne podatke o tome gde se nalaze licnosti cija su imena prilozena, a koje odbrana zeli da saslusa i eventualno pozove kao svedoke u raspravi o zalbi osudjenog na kaznu koja mu je izrecena. U istom roku od vlasti Republike Srpske se zahteva da odbrani omoguci pristup odredjenim dokumentima, cija je lista takodje prilozena, kao i da braniocima obezbedi kopije dokumenata koje zatraze. Konacno, vlastima Republike Srpske se nalaze da ucine sve sto je u njihovoj moci kako bi branioci - "bez bilo kakvih ogranicenja i mesanja" - mogli da intervjuisu potencijalne svedoke i uzmu od njih izjave koje ce koristiti u zalbenom postupku.

Izdavanje obavezujuceg sudskog naloga kojim, fakticki, Tribunal stiti optuzenog od nekooperativnosti drzave ciji je on gradjanin, od Zalbenog veca su trazili Tadicevi branioci Vujin i Livingston, u nastojanju da dodju do novih svedoka koji bi potvrdili alibi osudjenog. U raspravi koja je o zahtevu odbrane za pozivanje dodatnih svedoka pred Zalbenim vecem vodjena 22. januara ove godine, Vujin i Livingston su tvrdili kako vlasti Prijedora nisu htele da saradjuju sa prethodnim timom Tadicevih branilaca - Holandjaninom Vladimirovim i Britancem Kejom - ali da oni sada imaju obecanje predsednice Republike Srpske Biljane Plavsic da ce im se omoguciti pristup svedocima i dokumentima. Ispostavilo se, medjutim, da obecanja predsednice Plavsic ne vrede mnogo u Prijedoru, pa su Vujin i Livingston bili prinudjeni da se obrate Tribunalu i od njega zatraze zastitu od opstrukcije pravde koju, na stetu svog gradjanina Duska Tadica, uporno sprovode odredjene vlasti Republike Srpske.

Udovoljavajuci takvom zahtevu odbrane, Zalbeno vece je jos jednom potvrdilo do koje su mere sudije haskog Tribunala posvecene rigoroznoj zastiti prava optuzenih.

M. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /