cetvrtak, 12. februar 1998.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE U VLADI SRBIJE POVODOM UREDBE O MERAMA FINANSIJSKE DISCIPLINE

Nove mere vode "Topcider" u stecaj

Efekat primene Uredbe trebalo bi da donese izmedju 400-500 miliona mesecno u republickom budzetu. Za uhodavanje novih mera potrebno nedelju dana

Pomazemo gradjanima da dostojanstveno
placaju: Borislav Milacic, ministar
finansija srpske vlade
FOTO: N. Stojanovic

- Ocekujemo velike rezultate od Uredbe o merama finansijske discipline u 1988. godini. Ona je doneta da bi se presekla negativna kretanja u monetarnim tokovima i presekla inflacija koja je vise uznemiravala gradjane nego sto ih uznemiruje ova Uredba cija sustina nije dobro shvacena i koja je lose protumacena. Cilj Vlade je bio da se novim merama uvede red, utvrde legalni tokovi novca i pomogne gradjanima da na dostojanstven i zakonit nacin obave svoja placanja, rekao je Borislav Milacic, republicki ministar za finansije, na jucerasnjoj konferenciji za novinare povodom objavljivanja Uredbe o merama finansijske discipline, koja je proteklih dana u javnosti izazvala brojna negodovanja.

Sustina Uredbe je da se smanji kolicina gotovog novca u opticaju i na taj nacin ustedi na stampanju novih novcanica pa nove mere, prema Milacicevim recima vode "Topcider" u stecaj. Do sada je 50 odsto novcane mase kruzilo od ruke do ruke, podsticalo inflaciju i sivu ekonomiju, placalo se bez racuna i na taj nacin izbegavalo se placanje obaveza prema drzavi. Optuzbe da se Uredbom sprovodi nasilje nad gradjanima nemaju mesta jer sredstva nikome nece biti oduzeta vec samo smestena u legalne finansijske tokove, pojasnio je Milacic, dodajuci da ce banke biti duzne da sredstva sa racuna gradjana isplate prema njihovim zahtevima. To prakticno znaci da se ostatak plate posle gotovinske isplate koja moze biti do 1.000 dinara moci istog dana podici na salteru banke.

Mada je republicki ministar rekao da Uredba ne pogadja vecinu gradjana jer je prosek mesecnih primanja ispod dozvoljene gotovinske isplate vec one cija su primanja i do 30 hiljada dinara, nije objasnio kako ce to oni biti pogodjeni kad ce odmah moci da podignu svoj novac i (eventualno) kupe devize. Posebnu odgovornost za sprovodjenje Uredbe, snosice banke koje ce se proveravati na trzistu, a gradjani za sada nemaju nikakve podatke o njihovom bonitetu na osnovu kojih bi se opredeljivali gde da otvore racun.

U pripremi je medjubankarski sporazum i vec sutra bankari koji stave potpis obavezni su da istog dana prodavcu nekretnina isplate devize u iznosu cene po kojoj su prodali imovinu, ali ova transakcija kostace ih razlike izmedju prodajnog i kupovnog kursa od 0,6 odsto, kao i bankarske provizije. Na primedbu novinara da na ovaj nacin prodavac gubi, Stojan Golic, zamenik republickog ministra za finansije je prokomentarisao da ce se kupac i prodavac dogovoriti kako da namire taj gubitak.

Devalvacija

Devalvacije u narednom periodu sigurno nece biti rekao je Milacic ne objasnjavajuci na koji period misli. " Ni u jednoj drzavi o devalvaciji se ne raspravlja niti se ona najavljuje kao sto se to cini kod nas. Ako uopste postoji drzavna tajna onda je to odluka o devalvaciji i ona se donosi za tri minuta. Devalvira li dinar, nadam se da ce biti iznenadjeni i osteceni oni koji stalno racunaju na to", rekao je Milacic.

Borislav Milacic je pojasnio da je cilj dela Uredbe koji se odnosi na promet nekretnina bio da se obezbedi pravna sigurnost potpisnika kuporodajnih ugovora, ali i zavede kontrola poslovanja agencija koje posreduju i ne placaju porez na proviziju. Dosta optuzbi predstavnici vlade izneli su juce na racun poslovanja, izmedju ostalog da jedan stan po nekoliko puta prodaju i umanjuju stecenu dobit. Potvrdjeno je da ce se u sluzbama javnih prihoda procenjivati trzisna vrednost nekretnina prema ustaljenim skalama.

-U prosloj godini 90 hiljada kupaca nekretnina platilo je obavezni porez na promet imovine procenjene na 7,5 milijardi dinara sto je drzavi donelo 224 miliona dinara, rekao je Milacic, odgovarajuci na primedbe da se drzava svesno odrice dobre zarade od poreza na promet jer ce nova Uredba stopirati sklapanje kupoprodajnih ugovora.

Neispunjavanje obaveza prema drzavi ostetilo je republicki budzet za tri milijarde dinara a procena republicke Vlade je da ce sprovodjenje Uredbe drzavnoj kasi mesecno donositi od 400 do 500 miliona dinara. " Ako su neke odredbe Uredbe represivne onda za onaj deo koji se odnosi na reprogram dospelih obaveza moze da se kaze da amnestira duznike. Ukoliko svoje dugove koji nisu stariji od godinu dana namire u roku od tri meseca bice im oprosten deo kamate, a za one koji su stariji od godinu dana dozvoljena je mogucnost otplate u 12 mesecnih rata", rekao je Milacic.

Na pitanje novinara da li je Uredba nezakonita i neustavna, Milacic je odgovorio da je posao pravnika da to ispituju. " Gradjani su najkompetentniji da presudjuju da li je ova vlada kojoj je istekao mandat imala ovlascenja da usvaji odluku, a nova Vlada moze da je iscepa ukoliko ima bolja resenja za uvodjenje reda u monetarni sistem", istakao je Milacic.

Uredba je po oceni republicke Vlade primerena sadasnjem trenutku i veca je steta ako se ne cine male promene zbog toga sto se ocekuju krupnije kao sto je sanacija bankarskog sistema i vracanje poverenja u banke. " Ni mi nismo zaljubljeni u Uredbu ona nije savrsena i menjace se u hodu. Nesprovodjenje Uredbe, prema recima Milacica, tolerisace se nedelju dana.

S. Jovicic
M. Vukovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /