cetvrtak, 12. februar 1998.

BILJANA PLAVSIC U FRANCUSKOM "LIBERASIONU"

Niko ne moze ziveti u autarhiji

Karadzic i klan su vodili politiku izolacije i upustali se u nezakonite radnje - kaze Biljana Plavsic

Pariz, Beta. - Predsednica Republike Srpske Biljana Plavsic izjavila je francuskom listu "Liberasion" da je "pitanje Brckog veoma opasno zbog toga sto bi, ako taj grad pripadne Federaciji, RS bila raspolucena". To bi, dodala je ona, predstavljalo "direktno krsenje Dejtonskih sporazuma". "Ako bi medjunarodna zajednica pogazila ove sporazume, onda bi se svako osetio ovlascenim da ih krsi kako mu se svidja i bojim se da nista ne bi ostalo od Dejtona", rekla je Plavsiceva.

"Liberasion" napominje da je predsednica RS Biljana Plavsic "u ponedeljak primljena u Parizu uz pocasti kakve se daju sefovima drzava". List dodaje da se ona "trudila da pokaze da su se Srbi u Bosni veoma promenili, da zele mir i demokratiju i da im je potrebna pomoc".

Zamoljena da objasni koji su koreni te promene, Biljana Plavsic je navela da "niko ne moze ziveti u autarkiji". "A Karadzic i njegov klan su vodili politiku izolacije i upustali se u nezakonite ekonomske radnje. Ja na to nisam mogla pristati, jer sam videla koliko je to bilo pogubno po narod", dodala je predsednica RS.

Na pitanje o uticaju bivseg lidera RS Radovana Karadzica i mogucnosti njegovog izrucenja Haskom sudu, Plavsiceva je odgovorila da je "jedan deo rukovodstva Srpske demokratske stranke i dalje pod njegovim (Karadzicevim) uticajem". "Ali nova vlada je preduzela odlucne mere da suzbije sivu ekonomiju", dodale je Plavsiceva. "A sto se tice Haga", napomenula je ona, "Vlada nema nikakvog upliva na Karadzica i na njemu je samom da donese odluku".

Odgovarajuci na pitanje da li Karadzica i njegovog vojnog komandanta Mladica smatra krivim, predsednica RS je rekla da su "optuznice mogle biti podignute i protiv rukovodilaca drugih strana. To nije ucinjeno i moze izgledati nepravedno", ocenila je ona.

Plavsiceva je potvrdno odgovorila na pitanje da li smatra da je u Srebrenici pocinjen zlocin. "Da, to je bio zlocin. Ali ja nemam dokaza o tome sta se dogodilo. Mislim, mada nisam sigurna, da to nije planirano. Pomanjkanje kontrole je moralo biti uzrok takvoj situaciji", izjavila je ona.

"Jeste li vi spremni da prihvatite povratak muslimanskih i hrvatskih izbeglica u RS?", zapitao je novinar "Liberasiona". "Povratak izbeglica je imperativ Dejtona", uzvratila je predsednica Plavsic. "Mi ne zamisljamo etnicki cistu Republiku Srpsku. Srbi nisu navikli da zive sami medju sobom. Ali, mi danas imamo 400.000 srpskih izbeglica u RS, od cega je oko 10.000 smesteno u kolektivnim centrima. Kad se njihov polozaj resi, povratak izbeglica iz drugih zajednica ce biti manje bolan nego da se sada prikljuce nasoj bedi", rekla je Biljana Plavsic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /