petak, 13. februar 1998.

NE STISAVA SE BURA KOJU JE IZAZVALA UREDBA O MERAMA FINANSIJSKE DISCIPLINE

Vlada povlaci spornu Uredbu?

Potpredsednik Vlade Svetozar Krstic potvrdio da je bilo neslaganja u Marjanovicevom kabinetu oko mera i najavio da bi Uredba mogla biti povucena. Nezvanicno se saznaje i da je predsednik Srbije Milutinovic za takvu soluciju.

Clanovi vlade nisu jednoglasno usvojili Uredbu o merama finansijske discipline koja vec sedam dana izaziva zestoko negodovanje gradjana, strucnjaka i politickih stranaka, potvrdio je juce Svetozar Krstic, potpredsednik Republicke vlade, i tako demantovao Borislava Milacica, republickog ministra za finansije. U jucerasnjem razgovoru sa predstavnicima udruzenja posrednika za promet nekretnina “Krov" Krstic je izjavio da Nova demokratija nije saglasna sa delovima Uredbe i da njeni predstavnici u Vladi nisu imali priliku da odlucuju o njenom usvajanju. On je obecao da ce na narednoj sednici Vlade stati iza zahteva da se povuce odredba koja se odnosi na promet nekretnina.

Nezvanicna uveravanja da ce Uredba biti povucena stigla su i do vlasnika agencija jer ni predsednika Srbije, Milana Milutinovica, predstavnici Vlade nisu uspeli da ubede da novi propisi nisu na stetu gradjana. Ustavnom Sudu Srbije do juce je stiglo vise od 100 inicijativa za pokretanje psotupka utvrdjivanja ustavnosti i zakonitosti Uredbe, o kojima ce se, najverovatnije odlucivati iduce nedelje.

“U vegetirajucoj privredi, prema Uredbi, iz praznih kasa preduzeca punice se samo drzavna kasa. Zar ne bi trebalo da je obrnuto - da drzava stvara uslove da privreda radi pa onda od “zive" privrede da naplacuje porez i to normalan i stimulativan, a ne haracki", komentarise Uredbu Dragan Raduloviuc, predsednik VSSSJ.

“Tesko je otkriti sta je prava namera Vlade Srbije kada se odlucila za ovako katastrofalno pravno- ekonomsku meru", istice se u saopstenju Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije koji trazi da se Uredba hitno puvuce i odmah pristupi izradi celovitog oporavka privrede i drustva.

Juce je bankarima prosledjen tekst medjubankarskog sporazuma o nacinu placanja u prometu nepokretnosti i motornih vozila. Ukoliko Sporazum usvoji Izvrsni odbor Udruzenja banaka Jugoslavije trgovina bi se odvijala tako sto bi kupac svoje devize prodao banci po kupovnom kursu koji vazi tog dana, zatim dinare uplacivao na racun prodavca u istoj banci, a banka bi bila duzna da prodavcu nekretnina za te dinare proda devize po prodajnom kursu koji je za 0,6 odsto veci od kupovnog. Obaveza je banke da devize po zahtevu odmah isplati, a dinare najkasnije za tri dana. Bankarske usluge za izdavanje potvrde da je placanje obavljeno bezgotovinski, koja ce sluziti za overu ugovora i placanje poreza, placace i kupac i prodavac, i to najvise do 200 dinara, navodi se u predlozenom Sporazumu.

USTAVNI SUD SRBIJE

Uredba kao prioritet

Beograd. - Za sudiju izvestioca Ustavnog suda Srbije koji ce ocenjivati ustavnost i zakonitost Uredbe srpske vlade odredjen je Ljubomir Popovic, dok je strucni savetnik LJubica Korunoski. Prema informaciji dr Ljiljane Slavnic, zamenika sekretara republickog Ustavnog suda, uredba ce najverovatnije prioriretno uci u proceduru, s obzirom na veci broj zahteva, kao i na cinjenicu da je zatrazena privremena mera kojom bi se, ukoliko se usvoji, ovaj Vladin akt stavio van snage do okoncanja postupka.

Predsednik Ustavnog suda Srbije Ratko Butulija sugerisao je da se novinari podsete na odredbu Poslovnika ovog Suda, prema kojoj sudije i strucne sluzbe "ne mogu pre odluke iznositi svoja misljenja i stavove u sredstvima javnog informisanja i drugim oblicima javnog istupanja".

B. O. I.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /