petak, 13. februar 1998.

GSS O VLADINOJ UREDBI O FINANSIJSKOJ DISCIPLINI

Odlucice - Milosevic

“Nece biti javnog ukidanja, niti ce je lazna opozicija u Skupstini Srbije staviti van snage, vec ce Uredba postepeno nestati" - kaze Dragor Hiber, predsednik IO GSS

Beograd. - Gradjanski savez Srbije pridruzuje se inicjativama za ocenu ustavnosti Vladine uredbe o finansijskoj disciplini i zahteva od Ustavnog suda Srbije da privremenom merom obustavi njenu primenu. Dragor Hiber, predsednik Izvrsnog odbora GSS, je ocenio da ce o Uredbi najverovatnije odluciti Slobodan Milosevic i da ce ona postepeno nestati.

- Suvise je paznje izazvano povodom Uredbe da bi je Ustavni sud ukinuo, ili lazna opozicija u parlamentu Srbije stavila van snage. Nece biti javnog ukidanja, jer onaj ko bi to uradio bio bi smesan, istakao je Hiber na jucerasnjoj konferenciji za novianre.

Vladinim uredbama, prema njegovim recima, mogu se regulistati samo pitanja koja se odnose na izvrsenje zakona koje je doneo parlament. “Ova uredba, medjutim, regulise pitanja koja su predvidjena da budu sadrzaj zakona sto znaci da je jedan drzavni organ (Vlada) preuzeo ingerencije drugog (Skupstine), a to je vec drzavni udar," upozorio je Hiber.

Znak za nove lokalne izbore

Uredba ce, prema recima, Djordja Stanisica, clana Izvrsnog odbora na Paliluli (GSS), dovesti do zaustavljanja prometa nepokretnosi - sto ce dovesti do smanjenja budzetskih prihoda. Gradjasnki savez ocenjuje da ce to pre svega pogoditi najvece gradove u kojima je na vlasti koalcija "Zajedno", sto je znak pripreme socijalista za nove lokalne izbore.

Uredbom su, prema Hiberovim recima, povredjena i prava na svojinu i slobodu kretanja koja su inace zagarantovana Ustavom i medjunarodnim sporazumima. Ona takodje “zadire u nadleznost Federacije, buduci da se poslovima platnog prometa bavi Narodna banka Jugoslavije, a izdavanjem putnih isprava Savezni MUP".

Gasa Knezevic, clan Glavnog odbora GSS je upozorio da gradjanima “posle iskustva sa starom deviznom stednjom i bankama Dafine Milanovic i Jezdimira Vasiljevica, nema ko da garantuje da ce prodavac moci da za dva, tri dana podigne devize sa bankovnog racuna koje su mu, upalacene, za na primer prodaju stana". Prema Knezevicevim recima, ostaje i otvoreno pitanje da li ce se obracun raditi po zvanicnom ili crnom deviznom kursu, pri cemu posledice mogu biti ogromne jer je razlika izmedju njih oko 100 procenata.

I. Kisic

Ukinuta podela vlasti

Vladu Srbije mora, prema republickom Ustavu, izabrati novi saziv republickog parlamenta, a prema skupstinskom poslovniku to mora biti ucinjeno na konstitutivnoj sednici, ocenio je Dragor Hiber. Mirko Marjanovic, je kako je istakako Hiber, sada puki vrsilac duznosti bez parlamentarnog legitimiteta. “U Srbiji je ukinuta podela vlasti. Funkcionise samo kancelarija Slobodana Milosevica koji je zamena i za parlaemnt, i za vladu i za sud," rekao je Hiber.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /