petak, 13. februar 1998.

POSLE HAPSENJA DIREKTORA DUVANSKE INDUSTRIJE NIS SMILJKA KOSTICA

U fabrici zapanjenost i iznenadjenje

Zoran Arandjelovic, koga je na funkciju vrsioca duznosti direktora postavila republicka Vlada, juce nije bio na svom novom radnom mestu

Nakon cestih laznih informacija ciji je jedini izvor bila niska carsija generalni direktor Duvanske industrije Nis (DIN) Smiljko Kostic prekjuce je zaista uhapsen. Prema pouzdanim informacijama on se od utorka uvece nalazi u istraznom zatvoru u niskom Kazneno popravnom domu, gde ceka da istrazni sudija odluci o duzini pritvora. Dugogodisnji direktor niskih duvanaca prema nezvanicnim informacijama uhapsen je na granici izmedju Srbije i Crne Gore kada je policija posumnjala da je preko druge federalne jedinice zeleo da predje u Italiju.

Kosticu je vec pre desetak dana na beogradskom aerodromu oduzet pasos nakon povratka iz Italije. Nekoliko dana kasnije izdat mu je novi pasos u niskom SUP sa kojim je, prema oceni policajaca na nezvanicnoj granici sa Crnom Gorom, nameravao da ponovo ode do Italije. Kostic je uhapsen zbog osnovane sumnje da je izvrsio krivicno delo zloupotrebe sluzbenog polozaja i protivpravno prisvojio vise miliona dinara. Policija u Nisu je nakon hapsenja direktora DIN izvrsila pretres cetiri Kosticeve kuce i zaplenila kompletnu dokumentaciju vezanu za poslovanje DIN.

Njemu se, prema nezvanicnim informacijama, na dusu stavlja poslovna saradnja sa firmom "Turker" iz Istanbula od koje je nabavljao duvan i celofan za cigarete po visim cenama od onih na svetskom trzistu.

Prvi covek DIN i ranije je bio na meti drzavnih organa koji su ga cesto optuzivali da svercom cigareta ostecuje drzavu. "Posle izjave Mihalja Kertesa da se domaca, a posebno niska duvanska industrija bavi svercom cigareta ja sam imao drugarski razgovor s njim. Mi se nikada nismo zamerili. Mirko Marjanovic i Milo Djukanovic me ne vole jer sam ja cesto potezao pitanje sverca i ulaska stranih cigareta. Oni su duzni da organizuju legalnu, a ne sivu trgovinu", rekao je nedavno Kostic, ali je na pitanje: ko je kriv za losu situaciju u domacoj duvanskoj grani odgovorio samo: "Na to pitanje bi mogao da odgovori samo mnogo hrabar covek."

Niska duvanska industrija nedavno je najavila da ce trajno zaustaviti proizvodnju zbog nedostatka deviza neophodnih za nabavku sirovina i repromaterijala. "Nacin na koji se prodaju cigarete u fri sopovima, preko kojih se sada na crno snabdeva oko 60 odsto jugoslovenskog trzista, ugrozava domace proizvodjace. S druge strane neusaglaseni zakonski propisi, duplo oporezivanje i visoke fiskalne obaveze onemogucile su izvoz cigareta u republike bivse SFRJ cime je ugasen nas jedini izvor deviza", naveli su tada u rukovodstvu DIN.

Kao clanu SPS, carsija je Kosticu pripisivala "bliske veze" sa drzavnim establismentom. U javnosti je vladalo uverenje da Kostic ima "sigurna ledja" jer je slovio za jednog od sponzora JUL i vestog biznismena sa jakim vezama u vrhu vlasti. Izvesno je da on spada medju najbogatije ljude na jugu Srbije.

Nakon saopstenja republickog MUP o hapsenju Kostica, niski SUP ni juce nije saopstio nikakve pojedinosti jer je i juce izostao redovni susret sa niskim novinarima. Osim zapanjenosti i iznenadjenja, u Duvanskoj industriji juce nije bilo nikakvih reakcija. Vrsilac duznosti direktora Zoran Arandjelovic koga je na tu funkciju postavila republicka Vlada, juce nije bio na novom radnom mestu.

Z. Kosanovic

O hapsenju direktora radnici obavesteni posredstvom medija

U Duvanskj industriji Nis, juce se nisu mogli saznati novi podaci o hapsenju generalnog direktora Smiljka Kostica. Radnici i celni ljudi fabrike su, najblaze receno, sokirani informacijama o hapsenju direktora koju su culi posredstvom sredtava javnog informisanja. Kazu da se o tome, sta se zbiva u fabrici i ranije pre znalo u Vladi Srbije nego medju radnicima i rukovodstvom preduzeca. Tako se u firmi gotovo nista nije znalo cak ni o interesu stranih partnera da investiraju u ovu fabriku, posto su razgovori vodjeni u Ministarstvu za vlasnicku transformaciju kod ministra Milana Beka.

Radnike DIN juce niko nije zvanicno obavestio o hapsenju direktora. Na novom radnom mestu ne samo da se nije pojavio vrsilac duznosti direktora Zoran Arandjelovic, koga je Vlada postavila, nego i nijedan clan novoformiranog odbora kojeg je, takodje, sastavila Vlada Srbije posle raspustanja Upravnog odbora. U tom "vakuumu" u Fabrici se normalno radilo kao da se nista nije dogodilo. Radnici su se, kazu, plasili da preduzmu bilo kakav korak "da ga ne bi Vlada Srbije pogresno protumacila".

S. J.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /