petak, 13. februar 1998.

PRIPREMLJEN MEDJUBANKARSKI SPORAZUM O NACINU PLACANJA NEKRETNINA I MOTORNIH VOZILA

Isplata dinara u roku od tri dana - deviza odmah

Svetozar Krstic, potpredsednik republicke vlade, obecao je da ce na sledecoj sednici Vlade traziti da se ne primenjuju novi propisi, tvrdi Igor Ivanovic portparol udruzenja “Krov"

U Udruzenju banaka Jugoslavije danas treba da bude usaglasen medjubankarski sporazum kojim ce se regulisati uplata i isplata u prometu nepokretnosti i motornih vozila koja podlezu godisnjoj garanciji prema propisima koje predvidja Uredba o merama finasijske discipline. Tekst sporazuma juce je prosledjen na adrese svih banaka, a na osnovu primedbi bankara o njemu ce se pre usvajanja izjasnjavati clanovi Odbora za razvoj poslova sa gradjanima. Medjutim, on odmah ne stupa na snagu, vec je u primeni tek kad ga usvoji Izvrsni odbor Udruzenja banaka.

Ovaj sporazum, kako se navodi o propratnom obavestenju bankarima, usaglasen je sa Narodnom bankom Jugoslavije kao i sa republickim ministrom za finansije, a problemi u njegovom sprovodjenju mogu nastati u slucaju da banka preko koje se vrsi placanje nepokretnosti bude nelikvidna. U takvim slucajevima propisi NBJ nalazu banci da ne isplacuje iznose vece od 300 hiljada dinara, a u prometu nepokretnosti uglavnom se obrce novac koji premasuje ovaj iznos.

Kupac nepokretnosti, predvidja ovaj sporazum, uplacuje dinare na racun prodavca kod banke u kojoj ima otvoren ziro ili tekuci racun ili stednu knjizicu, i to prema ugovorenoj ceni. Banka je duzna da na zahtev prodavca nekretnina ili vozila isplati dinare najkasnije u roku od tri dana od dana uplate. Ukoliko zeli, kupac moze platiti nekretninu prodajom efektivnog stranog novca banci preko deviznog racuna ili devizne stedne knjizice. Banka devize otkupljuje preme kupovnom kursu koji vazi na dan otkupa. Dalja procedura je da kupac dinare sa svog racuna uplacuje na racun prodavca koji se vodi kod banke koja je otkupila devize, a prodavac moze te devize kupiti kod iste banke uz uplatu protivvrednosti u dinarima, obracunate po prodajnom deviznom kursu koji vazi tog dana. Ponudjena mu je i mogucnost da odmah te devize uplati na devizni racun iste banke. Precizirano je da je banka duzna da odmah po zahtevu prodavcu isplati devize. Takodje, obaveza je bankara da kupcu i prodavcu nepokretnosti ili vozila izda potvrdu koja sluzi kao dokaz o obavljenom bezgotovinskom placanju i sluzi za overu ugovora kod nadleznog suda ili organa.

Za potpisnike kupoprodajnog ugovora znacajno je da se u Sporazumu navodi da banka moze od prodavca i od kupca naplatiti najvise do 200 dinara po potvrdi.

Bankari juce nisu bili spremni da se izjasnjavaju o tekstu sporazuma, a neki su prokomentarisali recima, “Razanj se sprema a zeca nema". Problemi, prema njihovom nezvanicnom misljenju, nece biti da banke tehnicki spovedu ono sto je Vlada smislila, ali je pitanje da li ce biti onih koji ce pristati da trguju preko bankarskih papira.

Stopiranje odredbe Uredbe koja se odnosi na promet nekretnina predstavnici Udruzenja posrednika u prometu nekretnina “Krov" pokusali su juce da izdejstvuju preko nadleznih republickih ministara. Medjutim, ministri za finansije i pravosudje nisu bili voljni da cuju njihove primedbe, dok je Svetozar Krstic, potpredsednik Republicke vlade, obecao da ce na sledecoj sednici Vlade traziti da se ne primenjuju novi propisi.

“Mi smo nase argumentovane optuzbe da je odredba Uredbe kojom se regulise promet nekretnina nezakonita i neustavna dostavili Svetozaru Krsticu. Ona ne pogadja samo vlasnike agencija vec i oko tri miliona gradjana. Dobili smo uveravanja da ni Nova demokratija nije saglasna sa novim propisima, kao i da njeni predstavnici nisu imali priliku da odlucuju prilikom usvajanja na sednici Vlade", kaze Igor Ivanovic, portparol “Krova" i za danasnju konferenciju za novinare najavljuju odgovor na izjave Borislava Milacica o poslovanju posrednika u prometu nepokretnosti. “To je najsramniji napad koji je jednoj struci upucen od strane vlasti."

Medju vlasnicima agencija vec kruzi nezvanicna potvrda da bi Uredba uskoro mogla da bude stopirana, jer je i na “najvisim mestima" izazvala nezadovoljstvo. Ustavnom sudu Srbije stiglo je vec vise od sto inicijativa za pokretanje postupka utvrdjivanja ustavnosti i zakonitosti Uredbe.

M.Vukovic

Uredba odlaze mere NBJ o likvidnosti banaka

Uredba o finansijskoj disciplini ce, po svoj prilici, ukoliko bude primenjena, ponovo stopirati odluku NBJ o likvidnosti banaka. Republicki ministar za finansije Borislav Milacic bio je kategorican da ce nove mere biti u potpunosti usaglasene sa propisima NBJ, a u sadasnjoj situaciji bankarski sistem ne bi bio u stanju da sprovodi obe novine.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /