petak, 13. februar 1998.

SAOPSTENJE SAMOSTALNOG SINDIKATA JKP BEOGRADSKI VODOVOD I KANALIZACIJA

Preti zavrtanje ventila

Samostalni sindikat JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija", koji broji 3100 clanova, od ukupno 3.600 zaposlenih radnika JKP BVK, uputio je upozorenje nadleznim organima grada i republike kojim se upozoravaju:

Da je JKP BVK u 1997. godini iskazao gubitak u iznosu od 159.701.000,00 dinara, zbog toga sto je cena vode, utvrdjena pocetkom 1996. godine depresivna, veoma niska i neuskladjena sa cenom hemikalija, energenata, goriva, uvoznih komponenti, zarade radnika i sl.

Zatim da je fakturisani mesecni prihod po postojecim cenama oko 24 miliona dinara, a da je za normalno poslovanje BVK potrebno obezbediti 52 miliona dinara mesecno.

JKP BVK upozorava takodje da su ukupne neizmirene obaveze BVK na dan 04. 02. 1998. godine narasle na 112 miliona dinara, zbog cega dobavljaci obustavljaju isporuku aluminijum-sulfata, hlora, aktivnog uglja i drugih neophodnih sirovina, uslovljavajuci placanje zaostalih obaveza, sto je dovelo do toga da “Vodovod" raspolaze danas zalihama strateskih materijala samo za 15 dana, a pravilo je da one moraju da iznose najmanje tri meseca.

Samostalni sindikat procenjuje takodje da bi obustava rada radnika JKP BVK u skladu sa zakonskim propisima ozbiljno ugrozila vitalne funkcije grada i gradjana Beograda i da treba da do strajka ne dodje, a ako nadlezni organi do 20.02.1998. godine ne pronadju resenje za stvaranje uslova za normalno poslovanje BVK, on je neizbezan.

Restrikcija snabdevanja grada vodom, odnosno smanjenje za oko 50 odsto proizvodnje i distribucije vode u okviru raspolozivih sredstava i zaliha materijala za proizvodnju vode, takodje bi ozbiljno paralisalo zivot u gradu i dovelo do ozbiljnih poremecaja i u samom sistemu BVK.

Samostalni sindikat procenjuje dalje u svom saopstenju: “Da je JKP BVK u proteklih pet godina, snabdevajuci uredno grad vodom iscrpeo sve svoje unutrasnje rezerve, i da je investiciono i tehnicko odrzavanje svedeno na nedozvoljeno nizak nivo zbog nedostatka sredstava.

Ukoliko se do 20. 02. 1998. godine ne iznadju neophodna sredstva za funkcionisanje sistema vodosnabdevanja, Samostalni sindikat JKP BVK smatra da se pocev od 21. 02. 1998. odine proizvodnja i distribucija vode moraju svesti u okvir raspolozivih sredstava, sa svim posledicama i ogromnim stetama koje ce takva restrikcija prouzrokovati.

Imajuci u vidu da su licna primanja radnika JKP BVK, koji su do sada sve svoje obaveze uredno izvrsavali ozbiljno umanjena i neredovna, tesko je predvideti kako ce se radnici ponasati posle 20.02.1998. godine, ukoliko se ovaj apel i upozorenje ne uzme ozbiljno u rsavanje i ne resi pozitivno, kaze se u saopstenju JKP BVK, koje je potpisao predsednik Samostalnog sindikata Dragutin Zivotic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /