petak, 13. februar 1998.

OTVORENO PISMO PREDSEDAVAJUCEM OEBS

Resenje za Kosovo: Medjunarodna konferencija

Nema politickog resenja za Kosovo bez medjunarodnog posredovanja koje bi trebalo da bude nalik na dejtonsku konferenciju, smatraju predstavnici Helsinskog komiteta u Srbiji, Crnoj Gori i na Kosovu

Beograd, Beta. - Predstavnici Helsinskog komiteta za ljudska prava u Srbiji, Crnoj Gori i na Kosovu i izvrsni direktor medjunarodne Helsinske federacije zatrazili su juce od predsedavajuceg OEBS da pokrene novu inicijativu za resenje kosovskog pitanja. U otvorenom pismu predsedavajucem OEBS, poljskom ministru inostranih poslova Bronjislavu Geremeku, Sonja Biserko, Slobodan Franovic, Gazmend Pulja i Aron Rods navode da je “dugotrajno stanje statusa kvo mirnog otpora Albanaca na Kosovu zavrseno".

Oni ocenjuju da situacija izmice kontroli i da se krece ka sukobima sirih razmera Albanaca i jedinica srpske policije, ukazujuci da “svakodnevno pristizu izvestaji o sve nasilnijim napadima i pojacanoj represiji nd Albancima, u obliku srpskih osvetnickih akata". “Takodje, povecan je broj naoruzanih napada na srpsku policiju i ostale koji su povezani sa represijom. Za te napade se pretpostavlja da ih vrsi takozvana Oslobodilacka vojska Kosova", navodi se u pismu.

Po oceni potpisnika pisma, nijedno politicko resenje na Kosovu ne moze biti postignuto bez medjunarodnog posredovanja u pregovorima izmedju Srba i Albanaca i bez snaznog pritiska i pomoci iz inostranstva. “Medjunarodno posredovanje bi trebalo da bude u obliku konferencije o Kosovu, nalik na Dejtonsku konferenciju. Pozivati na dijalog nije dovoljno. Dijalog ne moze da bude ostvaren izmedju dve ocigledno nejednake strane u situaciji kada jedna sistematski i nasilno tlaci drugu", ocenjuju predstavnici Helsinskog komiteta za ljudska prava.

Oni u pismu upozoravaju da predlozi za razlicite scenarije podele Kosova, koji bi najverovatnije vodili ka etnickom ciscenju i daljoj patnji Albanaca, izgleda da postaju prihvatljivi za srpsku zvanicnu politiku. “Na predsednika Milosevica treba da bude izvrsen snazan i fokusiran pritisak kako bi pristao na proces medjunarodnog posredovanja ciji cilj bi bio zavrsetak srpske represije na Kosovu i pregovori za stabilan buduci politicki status Kosova. Zbog toga, Medjunarodni Helsinski komitet poziva na konferenciju tipa dejtonske", navodi se u pismu.

Vedrin o povratku Jugoslavije u OEBS

Bec, Beta, AFP. - Sef francuske diplomatije Iber Vedrin izjavio je juce da je uslov za prijem SR Jugoslavije u OEBS dugorocni povratak misije te organizacije na Kosovo. Obracajuci se Stalnom savetu OEBS-a u Becu, Vedrin je ocenio da bi dugorocni povratak misije te organizacije na Kosovo, Sandzak i Vojvodinu omogucio da se odgovori na zelju SRJ da bude clan OEBS-a, “na nacin koji bi bio prihvatljiv za sve strane".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /