petak, 13. februar 1998.

ZAVRSENO OSMODNEVNO SVEDOCENJE O BRCKOM

Nova vlada izvrsava sve odluke vezane za “niciji" grad

Konacna odluka o statusu za
30 dana: Brcko

Bec, FoNet. - Iskazom trojice svedoka i zavrsnim izlaganjem potpredsednika Republike Srpske Dragoljuba Mirjanica juce posle podne u Becu je zavrseno poslednje osmodnevno saslusanje Medjunarodnog arbitraznog tribunala za Brcko, uoci donosenja konacne odluke o buducem statusu te oblasti.

Mirjanic je u svom izlaganju podsetio da su zapoceti demokratski procesi u srpskom entitetu rezultirali izborom novog parlamenta i formiranjem vlade koja je sposobna da primeni i postuje Dejtonski sporazum. RS je izvrsila sve obaveze na osnovu privremene arbitrazne odluke vezane za Brcko, sto je u Becu potvrdio i americki supervizor Robert Farand, izjavio je Mirjanic. Zahvaljujuci politici nove vlade, koja radi tek tri nedelje, medjunarodna zajednica je pocela da pruza vecu ekonomsku pomoc u vidu kredita i ulaganja stranog kapitala.

Mirjanic je, u zavrsnom izlaganju, Tribunalu predlozio da donese odluku da Brcko ostane u sastavu RS, a da medjunarodna zajednica vrsi nadzor implementacije kao i u celoj Bosni i Hercegovini. On je izrazio nadu da ce odluka biti doneta na osnovu pravde i pravicnosti.

U roku od 15 dana predstavnici RS i Federacije BiH trebalo bi da podnesu pismene zavrsne izjave u kojima ce prezentirati kako vide buducu arbitraznu odluku, a arbitri ce se nakon toga sastati kako bi doneli konacnu odluku, kako je predvidjeno do 15. marta.

Silajdzic: Ostanak Brckog u RS - istorijska sramota Evrope

Zagreb, Beta. - Kopredsedavajuci Saveta ministara BiH Haris Silajdzic izjavio je da bi za Evropu bila “istorijska sramota da Brcko ostane u rukama ljudi koji su pocinili uzasan genocid". U intervjuu za zagrebacki nedeljnik “Globus", Silajdzic je rekao da taj grada treba vratiti Brcacima, “kao primer svima koji razmisljaju o etnickom ciscenju i buducnosti da takve stvari nece proci".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /