petak, 13. februar 1998.

IZJAVA ALEKSANDRA IVANKA, PORTPAROLA UN U BIH

Predstavnici UN se interesuju za slucaj Gorana Vasica

Sarajevo, Beta. - Portparol UN Aleksandar Ivanko izjavio je juce da predstavnici UN ocekuju od vlasti Federacije BiH da tokom dana dostave Medjunarodnoj policiji popis policajaca koji su ucestvovali u hapsenju Gorana Vasica, 6. februara ove godine. Na konferenciji za novinare Ivanko je rekao da je kopredsedavajuci Saveta ministara BiH Boro Bosic na prekjucerasnjem razgovoru sa komesarom IPTF Manfredom Zajtnerom zahtevao hitno izrucenje Vasica vlastima Republike Srpske.

Vasic je uhapsen 6. februara u Sarajevu, na medjuentitetskoj liniji razdvajanja u naselju Dobrinja. Kantonalni sud u Sarajevu ga tereti za ubistvo potpredsednika vlade u Sarajevu Hakije Turajlica 1993. godine. Vasic je prilikom hapsenja pretucen.

Bosic je, prema Ivankovim recima, zahtevao od Zajtnera i primenu sankcija protiv vlasti Federacije BiH, odgovornih za Vasicevo hapsenje. Ivanko je rekao da je Bosic trazio da mu se omoguci poseta uhapsenom, koji se nalazi u Centralnom zatvoru u Sarajevu. “Predstavnici UN juce su organizovali tu posetu Centralnom zatvoru, gde je Bosic razgovarao sa Goranom Vasicem", rekao je Ivanko.

Kako javlja Radio BiH, Bosic je izjavio i da ce se pokrenuti postupak protiv vlasti Federacije BIH zbog samog nacina hapsenja.

Dodik i Sinski o slucaju Vasic

Banjaluka, Beta. - Predsednica Republike Srpske (RS) Biljana Plavsic razgovarala je veceras u Banjaluci sa komandantom Sfora americkim generalom Erikom Sinsekijem. Detalji tog razgovora nisu poznati. Sinsekija je sinoc u Banskon dvoru primio i predsednik Vlade RS Milorad Dodik. “Razgovarali smo o 'slucaju Vasic' i nacinu resenja. Konstatovali smo da je to problem koji treba brzo da se resi i ja cu danas razgovarati sa predstavnicima Federacije i nastojacu na sto brzem resenju tog problema", rekao je Dodik.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /