petak, 13. februar 1998.

DELEGACIJA HASKOG SUDA U PODGORICI

Arbur: U Crnoj Gori nema optuzenih

“Obaveza za isporuku optuzenih za ratne zlocine tice se SRJ", rekla je Luiz Arbur na jucerasnjoj konferenciji za novinare u Podgorici

Podgorica. - Juce je u Podgorici boravila delegacija Medjunarodnog suda za ratne zlocine pocinjene na prostorima prethodne Jugoslavije sa glavnim tuziocem gospodjom Luiz Arbur na celu. Nakon razgovora sa predsjednikom Vlade Filipom Vujanovicem, drzavnim tuziocem Vladimirom Susovicem i predstavnicima parlamentarnih stranaka, gospodja Arbur je izjavila novinarima da joj je veoma drago sto se nalazi u Crnoj Gori i sto je pozvana od strane profesionalnih institucija, kao sto je drzavni tuzilac. “Ovo je prvi put da nam se drzavni tuzilac sa prostora bivse Jugoslavije obrati radi saradnje", rekla je ona, konstatujuci da je medjunarodna zajednica zainteresovana ne samo da podrzi rad Haskog tribunala vec i na planu gonjenja optuzenih za ratne zlocine od strane domacih sudova.

Glavni tuzilac Haskog tribunala posebno je naznacila znacaj “gonjenja na domacem terenu", ilustrujuci to primjerom iz Hrvatske, gdje su se pojedini zatvorenici zalili na nekorektno i neposteno ponasanje pravosudnih organa. Kad je rijec o Bosni, gospodja Arbur je rekla da tamo proces gonjenja ne moze da pocne sve dok su slucajevi podneseni Haskom tribunalu, koji treba da nakon pribavljanja dokaza odluci o hapsenjima.

Glavno pitanje o kome je delegacija iz Haga razgovarala sa Filipom Vujanovicem, predsjednikom Vlade Crne Gore, jeste problem saradnje i transfera optuzenih za ratne zlocine koji se nalaze na prostorima SRJ. “Koliko ja znam, ni jedan od optuzenih ne boravi u Crnoj Gori. Obaveza za isporuku optuzenih za ratne zlocine tice se SRJ", naglasila je gospodja Arbur.

Kao moguce nacine isporuke optuzenih Hagu ona je navela dobrovoljan izlazak pred sud, sto bi bilo najpozeljnije, zatim hapsenja od strane domacih vlasti i, na kraju, od strane Sfora. “Trazicu alternative ovoj sada mrtvoj situaciji. Imam mandat od Savjeta bezbjednosti ne samo da istrazujem slucajeve i za podizanje optuznica, vec da dovodim optuzene u Hag, na sud. To je moja namjera i ja to cinim. Kada se suocim sa preprekama, kao sto je odbijanje vlada u procesu hapsenja, onda cu ispitati sve moguce pravne mogucnosti za realizaciju odredjenih planova", rekla je gospodja Arbur.

Ona nije htjela da odgovara na novinarska pitanja vezana za konkretne slucajeve i ljude konstatujuci da to inace ne cini, posebno ne za procese koji su u toku.

B. I. Milicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /