petak, 13. februar 1998.

PRISTINSKI ODBOR ZA ZASTITU LJUDSKIH PRAVA I SLOBODA

Pojacana policijska represija

U januaru registrovana ubistva trojice i ranjavanje petorice Albanaca. SDP Kosova trazi od Rugove hitno sazivanje Koordinacionog odbora albanskih partija

Pristina. - U najnovijem izvestaju o stanju ljudskih prava i sloboda na Kosovu u kojem se obradjuju sva krsenja ovih prava tokom januara, pristinski Odbor za zastitu ljudskih prava i sloboda ocenjuje da srpski rezim na Kosovu nastavlja sa sistematskom represijom. Tokom proslog meseca Odbor je registrovao ubistva trojice i ranjavanje petorice Albanaca. U januaru je represija, prema izvestaju Odbora, posebno bila izrazena kroz proteste albanskih kuca koje policija vrsi sa obrazlozenjem da se trazi oruzje. U proslom mesecu je prema podacima Odbora izvrsen pretres u 80 kuca i tom prilikom policija je u 24 slucaja uzimala taoce cije je vracanje uslovljavala prijavljivanjem trazenih lica, ili predavanjem oruzja. U ovim akcijama pripadnici policije primenjuju neselektivno silu prema svim clanovima porodica koje su na meti protesta, o cemu govori podatak da su od 33 lica koja su tokom ovih akcija zadovila telesne povrede, 17 su zene, a troje dece, navodi se u pomenutom izvestaju.

Ocenjujuci veoma teskim stanje ljudskih prava i sloboda na Kosovu, Odbor u pomenutom izvestaju konstatuje da se ova prava gaze masovno i u svim domenima i da posebno "uznemirava primena svih oblika torture prema Albancima, od onih srednjevekovnih pa do inkvizicionih" i da "ova pojava poprima uznemirujuce razmere". Tokom januara policija je prema izvestajima ogranaka Odbora sa celog Kosova zlostavljala 303 Albanaca i izvrsila 80 arbitrarnih hapsenja.

Ovim povodom na danasnjoj konferenciji za stampu predsednik Socijaldemokratske partije Kosova Kacusa Jasari je situaciju na Kosovu ocenila teskom i veoma rizicnom u celosti. "Situacija je sa aspekta sigurnosti gradjana posebno teska na podrucjima opstina Srbica, Mitrovica, Pec i Decane gde je vidno agresivno delovanje policije prema gradjanima. Teska situacija, nepostojanje homogenosti izmedju albanskih faktora i cak sukobi sa Vladom u egzilu koju predvodi Bujar Bukosi, prema Kacusi Jasari su razlog sto Socijaldemokratska partija trazi od Ibrahim Rugove hitno sazivanje Koordinacionog odbora albanskih partija koji bi se pozabavio najnovijim stanjem" - rekla je Kacusa Jasari. Ovaj zahtev je obrazlozila i pojavom sve cesceg samoorganizovanja i samoodbrane gradjana albanske nacionalnosti na terenu kao odgovor na represalije rezima. Ona je danas optuzila rezim da namerno radi na zaostravanju situacije da bi paznju javnosti u Srbiji sa realnih problema skrenuo na Kosovo. To je i razlog sto srpska strana ne samo da ne pokazuje ni najmanju volju za dijalogom, rekla je ona,vec i namerno odugovlaci sa njegovim pocinjanjem.

I. Hajdari

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /