petak, 13. februar 1998.

SEF ALBANSKE DIPLOMTIJE PASKAL MILO U INTERVJUU LJUBLJANSKOM “DELU"

Milosevic nece zakuvati rat na Kosovu

Stevan Sicarov
dopisnik “Nase Borbe" iz Ljubljane

Ljubljana. - Verujemo da cemo zajedno sa medjunarodnom zajednicom naci resenje za buducnost Kosova i jos uvek smo cvrsto ubedjeni da Slobodan Milosevic ima osecaj za realnost i da nece zakuvati rat, rekao je u razgovoru za ljubljansko “Delo" albanski ministar inostranih poslova Paskal Milo, dodajuci da “cekamo da nam Milosevic pruzi novu mogucnost za razgovor".

“Ne verujem da ce SAD dozvoliti balkanskom Sadamu Huseinu da potpali rat", rekao je Milo, isticuci da bi posledice na Balkanu bile “vrlo teske". Ne verujem da bi se evropske drzave i SAD u slucaju rata na Kosovu ponasale isto kao i u Bosni, rekao je Milo, dodajuci da ne vidi silu u svetu koja bi dozvolila novi rat na Balkanu. Vec na pocetku ce spreciti svaki pokusaj srpskih vlasti da potpale rat, koji bi znacio na hiljade emigranata u evropskim drzavama, milione dolara pomoci i hiljade vojnika Evrope i SAD koji bi obezbedili red i mir u regiji.

Komentarisuci izjavu makedonskog predsednika Kire Gligorova da ce Makedonija u slucaju oruzanog sukoba na Kosovu napraviti koridor preko svoje teritorije za begunce u Albaniju, Milo je ocenio da se iza toga skriva namera “pomoci Srbima za etnicko ciscenje na Kosovu". Albanci nikada nece npustiti svoju zemlju jer su na tom podrucju autohtoni, nastavio je on dodajuci da se “Gligorov kao predsednik brine za svoju zemlju i ne razumem njegov strah od Albanaca koji bi dosli sa Kosova u Makedoniju i tako promenili demografsku i etnicku sliku te drzave. Takva resenja i ideje po mom misljenju nisu realni jer ce se Albanci boriti i Makedonija nije bas najbolje mesto gde mogu ostati", rekao je Milo.

Odgovarajuci na pitanje o Oslobodilackoj vojsci Kosova, Milo je rekao kako “kruze glasine da se mozda radi o tajnoj policiji iz Srbije koja iskoristava odredjene ljude da bi mogla pred medjunarodnom zajednicom optuziti Albance za terorizam". Mozda se radi o nekoj novoj Milosevicevoj politici u za njega teskim okolnostima jer nema puno mogucnosti za resenje krize u Jugoslaviji, rekao je Milo, dodajuci da Milosevic “zato namerava da iskoristi Kosovo da bi, kao sto je vec radio, resio politicku i privrednu krizu u SRJ i svoju buducnost kao politicara".

Albanci nece ucestvovati u eventualnom sukobu

“Mi smo isti nrod kao i kosovski Albanci, imamo zajednicku istoriju i zato cemo deliti sudbinu i u slucaju, a nadam se da se to nece desiti, novog rata na Balkanu", rekao je Milo. To znaci da cemo ih podrzati, ali ne i to da ce Albanci iz Albanije ucestvovati u ratu, rekao je Milo, dodajuci da bi ta podrska bila u “zahtevu medjunarodnoj zajednici da intervenise i zaustavi rat i srpsku agresiju", te humanitarnoj pomoci “ljudima koji bi eventualno napustili Kosovo, sto je jedan od glavnih ciljeva srpskih vlasti". Iako ne verujem da ce zaista doci do izbijanja rata, spremni smo da kosovskim Albancima pomognemo i na druge nacine, dodao je sef albanske diplomatije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /