subota, 14. februar 1998.

GLAVNI TUZILAC HASKOG TRIBUNALA LUIZ ARBUR O PREGOVORIMA U BEOGRADU I PODGORICI

Saradnja normalizovana ceka se predaja optuzenih

Prepreka urucenju optuzenih za ratne zlocine, kako sam shvatila predstavnike jugoslovenske vlade je Ustav. Ne slazem se sa tom interpretacijom i apelovala na Saveznu vladu da domace zakonodavstvo uskladi sa medjunarodnim, rekla je Luiz Arbur

"Nadam se da ce vlada javno apelovati
na optuzene": Luiz Arbur i Elizabet Ren
FOTo: N. Stojanovic

Beograd.- Zadovoljna sam razgovorima obavljenim proteklih dana u Beogradu i Podgorici, jer se moze reci da je nasa saradnja sada dobra, izuzev u kljucnoj oblasti - transferu optuzenih u Hag. Kad kazem da je saradnja normalizovana, mislim na reagovanje jugoslovenske vlade na nase molbe za asistenciju, koje je sasvim u skladu sa reagovanjima koje dobijamo od drugih vlada - rekla je na jucerasnjoj konferenciji za novinare glavni tuzilac Medjunarodnog suda za ratne zlocine u Hagu Luiz Arbur, osvrcuci se na rezultate njene petodnevne posete Jugoslaviji.

- Predaja optuzenih jos uvek je nereseno pitanje, a kako sam shvatila predstavnike vlade Jugoslavije, prepreka po tom pitanju je Ustav. Ne slazem se sa ovom interpretacijom, a postoje i mnogi pravnici u ovoj zemlji koji to misljenje ne prihvataju kao korektno. Apelovala sam na Saveznu vladu da usklade domace zakonodavstvo sa medjunarodnim obavezama. Mnoge zemlje su to vec ucinile, to od njih trazi Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, i savetujem ovoj vladi da i ona to uradi - rekla je Arbur. Saveznoj vladi, takodje je upucena molba da pozove optuzene da se dobrovoljno prijave za sudjenje u Hagu, odnosno da javno objavi kako se trazi da se oni dobrovoljno prijave. Arbur je podsetila da je 19. decembra prosle godine Medjunarodni krivicni tribunal trazio da se u jugoslovenskoj stampi objavi njeno zvanicno saopstenje, kojim se oficiri bivse JNA Mile Mrksic, Veselin Sljivancanin i Miroslav Radic obavestavaju da u Hagu pocinje sudjenje Slavku Dokmanovicu, koji je optuzen sa njima, te da su pozvani da im se u Hagu sudi zajedno. U saopstenju je receno da bi, ukoliko se ne pojave pred sudom, moglo biti “negativnih konsekvenci", ali ono jos nije objavljeno.

- To je specificna zabrinutost sa kojom sam ovde dosla. Saopstenje nije objavljeno iako je to trazeno sudskim nalogom. Rekli su mi da je u pitanju nesporazum i ocekujem da ce ono biti objavljeno vrlo brzo. Takodje se nadam da ce vlada javno apelovati na optuzene, u cemu ja nudim pomoc svoje beogradske kancelarije, da se predaja olaksa i da se jednostvano i dostojanstveno obavi - naglasava Luiz A rbur. - Nisam trazila informacije o tome gde se optuzeni nalaze, Sud je jedino trazio da vlada objavi moje saopstenje, da budu obavesteni gde god da se nalaze da sudjenje Dokmanovicu treba da pocne i da i oni treba da budu prisutni - precizirala je Arbur.

Medjunarodni sud za ratne zlocine pocinjene na prostoru bivse Jugoslavije izdao je jos dva naloga za hapsenje i, kako je juce receno, Sud ima razloga da veruje da se oni nalaze na teritoriji Jugoslav ije. Nalozi su izdati jos 1995. godine, a odnose se na Dragomira Saponju i Slobodana Miljkovica, zvanog Lugar.

Odgovarajuci na mnogobrojna pitanja domacih i stranih novinara Luiz Arbur je rekla da obicno ne komentarise postojanje i napredovanje u istragama, ali je podvukla da je time sto je u Beogradu otvoren a kancelarija tribunala omogucen bolji pristup informacijama i dokazima koji mogu znaciti napredovanje u svim slucajevima.

Kako sto je poznato, tokom petodnevne posete Jugoslaviji, Arbur je razgovarala sa saveznim ministrom pravde Zoranom Knezevicem, predstavnicima Komiteta za prikupljanje podataka o zlocinima protiv cov ecnosti i medjunarodnog prava, potpredsednikom Savezne vlade Vladanom Kutlesicem, saveznim drzavnim tuziocem Vukasinom Jokanovicem, a u Crnoj Gori sa predsednikom Vlade Filipom Vujanovicem, drzavnim tuziocem Vladimirom Susevicem i predstavnicima parlamentarnih stranaka. Do predvidjenog susreta sa saveznim ministrom za inostrane poslove Zivadinom Jovanovicem nije doslo, "jer on nije bio u mogucno sti" da je primi, ali Arbur istice da je obavila iscrpne i dobre razgovoree sa visim pravnim savetnikom Ministarstva, tim pre sto se radilo o stvarima dosta strucne prirode.

- Mislim da su razgovori bili na visokom nivou, a poziv za dolazak u Crnu Goru uputio mi je drzavni tuzilac nakon njegovog boravka u Hagu maja prosle godine, a to je inace prvi put da mi se drzavni t uzilac iz Jugoslavije obratio i ovu inicijativu pozdravljam - kaze Arbur, dodajuci da je u Crnoj Gori dobila mnoga iscrpna obavestenja, medju ostalima i o otmici u Strpcima, i da bi slicne kontakte z elela i sa drzavnim tuziocem Srbije.

Objasnjavajuci razloge podizanja tajnih optuznica, Luiz Arbur je rekla da da u tim dokumentima nema niceg "mracnog" i da potpuno lice na sve druge optuznice koje su podignute, kao rezultat istrage od strane tuzioca.

- Ukoliko objavljivanje optuznica moze da bude prepreka u izvrsavanju naloga, ja mogu da zamolim sud da se nalog ne objavi, a taj nalog mogu da predam bilo kom organu ili vlasti koja moze da reaguje, ukljucujuci i Sfor.

Arbur je na kraju rekla da je budzet tribunala za ovu godinu 30 odsto veci nego za prethodnu, sto se tumaci kao "odraz politicke prodrske radu tribunala", i otvaranje mogucnosti da se radi na istraga ma na kojima se nije radilo prosle godine.

LJ. Gogic

Nalog Jugoslaviji ne bi bio izvrsen

- Ne mislim da bi u ovom trenutku bilo pozeljno da se vladi SRJ preda nalog za hapsenje protiv osoba koje su jugoslovenski drzavljani, jer je jasno da nece biti izvrsen na ovoj teritoriji, ali je oba vezujuci za sve druge vlade i sve medjunarodne institucije. Takodje je jasno da ce sud biti blagonakloniji prema onima koji priznaju krivicu, narocito ako sa sudom saradjuju - kaze Arbur i podseca: - Obaveza SRJ da preda optuzene Hagu bazirana je na rezoluciji Saveta bezbednosti o osnivanju tribunala i odredbama Dejtonskog sporazuma, prema kojiam treba da preduzme sve mere prema kojima bi preuz ela medjunarodne obaveze.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /