subota, 14. februar 1998.

OBJASNJENJA I REAKCIJE POVODOM KRIVICNIH PRIJAVA PROTIV BULATOVICA, ZIZICA, BOJOVICA I VUJOSEVICA

Prva prepreka - imunitet

Bulatovic: Potpuna pravicna i politicka besmislica. Vujosevic: Nase pristalice hapse i maltretiraju, delicemo njihovu sudbinu

Podgorica. - Visi tuzilac u Podgorici Bozidar Vukcevic ocijenio je, prije par dana, da “postoji osnova sumnje" da su Momir Bulatovic, bivsi predsjednik Crne Gore, Zoran Zizic, poslanik u crnogorskom parlamentu, Bozidar Bojovic i Slobodan Vujosevic, poslanici u Vijecu gradjana saveznog parlamenta, “ostvarili elemente krivicnog djela napada na ustavno uredjenje". Ocjena je utemeljena na krivicnoj prijavi MUP CG, krivicnoj prijavi grupe gradjana i dokaza do kojih je Visi tuzilac sam dosao u predkrivicnom postupku protiv pomenute cetvorice, “kao najodgovornijih clanova Organizacionog odbora Velikog narodnog mitinga u Podgorici 14. januara ove godine".

Kako nam je juce objasnio Visi tuzilac Bozidar Vukcevic, da bi se pokrenuo krivicni postupak protiv Zorana Zizica potrebno je da se za to dobije odobrenje od crnogorskog parlamenta, u kome je Zizic poslanik. U Ustavu Republike Crne Gore predvidjeno je da se “protiv poslanika ne moze (se) pokrenuti krivicni postupak, niti odrediti pritvor bez prethodnog odobrenja Skupstine". Visi tuzilac je takvo odobrenje vec zatrazio i treba sacekati i vidjeti kakva ce biti odluka crnogorskog parlamenta.

Visi tuzilac nije zatrazio odobrenje od saveznog parlamenta za pokretanje krivicnog postupka protiv Bozidara Bojovica i Slobodana Vujosevica, poslanika u Vijecu gradjana. U Ustavu SRJ je drugacije nego u Ustavu RCG normirano pitanje poslanickog imuniteta, jer cak i ako se savezni poslanik nije pozvao na imunitet, vijece saveznog parlamenta u kome se on nalazi moze odluciti da se imunitet primijeni, ukoliko ocijeni da je to potrebno. U slucaju Bojovica i Vujosevica prvo treba vidjeti da li ce se oni pozvati na imunitet ili nece, pa tek nakon toga preduzeti dalje korake. U svakom slucaju, za pokretanje krivicnog postupka protiv njih dvojice mora se pribaviti odobrenje Vijeca gradjana saveznog parlamenta.

Protiv Momira Bulatovica se vodi poseban postupak u vezi sa jednim brojem abolicija, cime je, prema procjeni Osnovnog tuzioca iz Podgorice, izvrsio krivicno djelo zloupotrebe sluzbenog polozaja. U ovom slucaju istraznom sudiji Osnovnog suda u Podgorici vec je podnesen zahtjev za sprovodjenje istrage protiv Bulatovica.

Jedinstven postupak

Posto je Visi tuzilac ocijenio da Momir Bulatovic "u vrijeme radnje izvrsenja" krivicnog djela vise nije bio predsjednik Republike, sto znaci i ostao bez imuniteta, za pokretanje krivicnog postupka protiv njega nije potrebno nicije odobrenje. U ovoj fazi se, medjutim, vodi jedinstven postupak protiv Bulatovica, Zizica, Bojovica i Vujosevica, pa se protiv Bulatovica nece ciniti nista dok se prethodno ne rijesi pitanje imuniteta preostale trojice.

Momir Bulatovic je mogucnost podizanja optuznice protiv njega kao clana Organizacionog odbora januarskog protesta ocijenio kao “potpunu pravnicku i politicku besmislicu". “U pravnom smislu ne postoji nijedan valjani dokaz koji bi potkrijepio tako tesku optuzbu, i u istraznom postupku cemo, vjerujem, to veoma lako dokazati", izjavio je Bulatovic za Radio Beograd, a izjavu su juce prenijele podgoricke “Vijesti".

Slobodan Vujosevic u izjavi za “Vijesti" nije precizirao da li ce se pozvati na poslanicki imunitet, vec je najavio da ce se “ponasati onako kako budu odlucila ostala trojica osumnjicenih". On je, pritom, sugerisao da bi bilo korektno da njih cetvorica dijele sudbinu “onih koji su ovih dana izlozeni hapsenjima i maltretiranjima zbog toga sto su nas, svojim prisustvom na protestima, podrzali". Vujosevicev stranacki lider Bozidar Bojovic nije za “Vijesti" zelio da komentarise saopstenje Viseg tuzioca, pa se ne zna da li ce se pozvati na imunitet.

Sto se tice krivicnog djela zloupotrebe sluzbenog polozaja, za koje se tereti Momir Bulatovic, za aboliciju je nadlezan iskljucivo predsjednik Crne Gore Milo Djukanovic.

D. Vukovic

Milosevic - spasitelj?

Bulatovica, Zizica, Bojovica i Vujosevica moze, jos u fazi predkrivicnog i krivicnog postupka, abolirati predsjednik SR Jugoslavije Slobodan Milosevic, objasnjavaju u jucerasnjem broju podgoricke “Vijesti". Posto je krivicno djelo koje im se stavlja na teret opisano u saveznom krivicnom zakonu, abolicija je u iskljucivoj nadleznosti predsjednika savezne drzave.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /